RSS Feed

Dekupaž

Kao što već sigurno znate, dekupaž je moja prva kreativna ljubav, i kao takva sada ima posebno mesto na mom blogu! Ovde ćete pronaći mnogo zanimljivih ideja, korisnih informacija, i naravno – predstaviću Vam svoj rad.

Za početak, osvrnućemo se na osnove – šta je dekupaž i kako se pravi, kao i nekoliko crtica o njemu srodnoj salvetnoj tehnici.

MALO ISTORIJE

Dekupaž ili DECOUPAGE je reč nastala u 20. veku i dolazi od francuske reči ‘decouper’ koja u prevodu znači ‘ iseći, isecati’. Sama tehnika radasastoji se u isecanju i aranžiranju delova papira i njegovom lepljenju na obojenu ili drugačije pripremljenu površinu, te lakiranju. Kada se tehnika izvodi na tradicionalan način, onda uključuje nanošenje čak 30-40 slojeva laka i papira koji su šmirglani svaki posebno da se dobije mek sjaj i trodimenzionalnost slike. Isto tako isečeni papir se može lepiti i na staklo sa poleđine i onda se dobija izgled posebne dubine slike.

Tehnika je na prostor Evrope dospela u 12. veku iz Kine (!) gde su kineski seljaci upotrebljavali papir živih boja za dekorisanje prozora, lampiona, kutija za poklone i dr, a još dublje korene vuče iz istočnog Sibira.

Svoj procvat u Evropi dekupaž doživljava u 17. veku kada venecijanski majstori, u pomami za nameštajem oslikavanim tehnikom kineskog laka, a preskupom izradom i nedostatkom istog,  nude tržištu jeftiniju alternativu u vidu dekupaža na nameštaju,  a tehniku nazivaju još i ‘l’arte der povero’ – umetnost siromašnih.

Ipak, ova vrsta dekoracije nameštaja je ubrzo imala svoje poklonike u najpoznatijim ljudima svog vremena: Madam de Pompadur, Mari Antoanetu, kasnije čak i  Matis i Pikaso koriste ovu tehniku.

Do današnjeg vremena, originalna tehnika se razvijala i evoluirala u mnogo različitih stilova i novih tehnika. Jedna od najpoznatijih je i ‘salvetna tehnika’, ali je nikako ne treba mešati sa originalnim dekupažom, jer ima svoje posebnosti i načine izrade.

KAKO SE PRAVI DEKUPAŽ

Dekupažom možete dekorisati bilo koji čvrst objekad. To može biti drvo, staklo, metal, karton, keramika, pa čak i platno.

Potreban materijal i alat je:

 • predmet koji ćete dekorisati
 • slike koje ćete lepiti (to mogu biti vaše fotografije, isečci iz novina, pisani tekstovi, odštampani motivi, razglednice, salvete, pa čak i tekstil i čipka, ili posebna vrsta papira za dekupaž koji se može naći u hobi prodavnicama)
 • alat za sečenje – oštre makazice tankog sečiva, hobi nožić ili skalpel
 • lepak (postoji posebna vrsta lepka za dekupaž koji je ujedno i lak koji služi i kao gornja zaštita, ali možete koristiti i običan beli sintetički lepak (ja sam probala tutkalo za drvo-odličan je!) koji je potrebno razrediti sa par kapi vode (rad nakon korišćenja običnog lepka morate zaštititi lakom)
 • pljosnata četkica za nanošenje lepka ili bilo koji alat koji je vama zgodan: sunđerčići, štapići sa vatom…
 • lak za zaštitu može biti bilo koji, samo da nema uljanu osnovu, najjednostavnije je koristiti akrilni bezbojni lak u spreju, mat ili sjajni – po vašem ukusu
 • opciono – fina (tzv. vodena) šmirgla, 800-2000 za ravnanje i poliranje,a ko hoćete da slika ima trodimenzionalnost
 • opciono – akrilna boja za podlogu
 • opciono – četkica za bojenje podloge

Postupak izrade

 • Pripremite sav potreban materijal pre početka rada, kao i objekat koji ćete dekupažirati.
 • Obojte predmet ako je potrebno akrilnom bojom (eventualno stavite i krakle)
 • Isecite motive koje ćete lepiti na izabrani predmet. Možete ih i pažljivo iscepkati, to će dati mekši izgled i neprimetniju ivicu oko slike. Dok sečete, držite makazice nagnute u desnu stranu, tako da papir sečete pod uglom, da biste izbegli da se vidi belina poprečnog preseka papira na gotovom radu.
 • Složite isečene slike u željenu formu pre lepljenja
 • Ako koristite papir za dekupaž koji ste kupili u hobi prodavnici, prvo ga potopite u mlaku vodu par minuta, pa ga stavite na papirni ubrus da upije višak vlage
 • Nanesite lepak na površinu predmeta u tankom sloju i jednako ga razmažite
 • Motiv pažljivo zalepite na željeno mesto i obavezno istisnite sav vazduh ispod njega tako što ćete četkicom umočenom u lepak zrakasto od sredine jačim pritiskom mazati prema krajevima, pri tom vodeći računa da ne pokidate motiv (ako koristite deblji papir, kao onaj od fotografija ili razglednica, namažite tenko i njega lepkom)
 • Ako lepite papir jedan preko drugog, pustite da se svaki moti prvo osuši da se ne ošteti onaj koji ste već zalepili
 • Ako želite da vaša slika ima dubinu i trodimenzionalnost, svaki pojedini motiv nakon sušenja pređite sa nekoliko slojeva laka; kad se potpuno osuši grubljom šmirglom (800) omekšajte ivice motiva pa ga polirajte finijom (2000).  Što više slojeva ima vaša slika, motivi će izgledati spektakularnije. Ovo je u stvari i najvažnija odlika dekpaža – što je komplikovaniji i ima više slojeva laka te više trodimenzionalnosti -to je ekskluzivniji i vredniji.
 • Kada je suv i poslednji sloj koji ste naneli, prelakirajte ga i uživajte u njemu!

Sama po sebi tehnika nije komplikovana za izvođenje, ali je potrebno vreme i strpljenje da se posao dovede do kraja. Ja sam do sada napravila svega nekoliko ovakvih radova, međutim, od kako sam postala majka, ovo je praktično neizvodljivo ako uzmemo u obzir nedostatak prave radionice i vremena koje iziskuje rad.

AKRILNA BOJA

Akrilnu boju ne mogu da ne pomenem kao osnovno sredstvo za rad u dekupažiranju, jer apsolutno svaki predmet koji dekorišem na ovaj način prvo, a često i na kraju,  tretiram njom.

Kako spada u osnovna sredstva za rad u većini tehnika koje koristim, navešću samo nekoliko najvažnijih podataka o njoj.

Hemijski sastav joj je , narodski rečeno, nešto između uljane slikarske boje i tempere. Napravljena je na vodenoj bazi sa akrilnim smolama kao osnovnom komponentom sa dodatkom pigmenta koji se sušenjem vezuje sa smolom i stvara neizbrisiv sloj.

Akrilne boje imaju univerzalnu namenu, i njima možete bojiti predmete od drveta, kartona, papir, keramiku, platno, metal, kamen, staklo i sve ostalo čega se možete setiti. Za razliku od uljanih boja kojima je potrebno vreme za pripremu i sušenje i imaju uljanu bazu, akrilne boje su vrlo jednostavne za korišćenje, poput tempera. Osnovna karakteristika je u tome što su pravljene na vodenoj bazi (za razliku od uljanih) a kad se potpuno osuše postaju otporne na vlagu i habanje (za razliku od tempera).

Dostupne su u raznim varijantama, zvisno od proizvođača, kao boje u tubi ili u vidu flomastera; kao mat, satenskog sjaja ili ultra glos, i sa ogromnom paletom boja, koje se dodatno mogu prema potrebi mešati.

Meni omiljeni proizvođač koji je dostupan na domaćem tržištu je Marabu gde dobijate dobar kvalitet za razumnu cenu.

Akrilnu boju možete nanositi na podlogu raznim alatom: četkicama, špatulom, slikarskim nožem, sunđerom, prstima, ili kako čime god da mislite da treba.

Sintetičke četkice su najprimerenije za slikanje akrilnim bojama. Velike, zaobljene četkice su savršene za natapanje, spiranje, izradu pozadina. Pljosnate četkice odgovarajuće su za nanošenje debljih slojeva. Za lagane poteze i fine detalje preporučljive su male zaobljene četkice. Za nanošenje debljeg sloja boje preporučljive su četkice od svinjskih čekinja. Za nanošenje akrilnih boja mogu se upotrebiti špahtlice (slikarski nožići /nožići za slikanje), s ciljem postizanja gustoće i debljine sloja, podjednako kao i za stvaranje širokih i ravnih područja.

Boje se mogu koristiti nerazređene kada se dobija i najneprozirniji premaz, ali i razređene sa vodom, za lazuru, najčešće na dvetu kada hoćete da naglasite njegovu strukturu ili za postizanje izgleda akvarela. Sav alat i palete koji koristite je potrebno oprati odmah posle upotrebe jer kad se osuši, četke i sunđeti postaju neupotrebljivi, a sa svega ostalog se izuzetno teško skida.

SALVETNA TEHNIKA

Salvetna tehnika je u novije doba proizašla iz dekupaža, ali se vremenom razvila u posebnu tehniku.

Osnovna razlika između ove dve tehnike je što se isključivo salveta lepi na predmet koji se dekoriše.

Salvete koje se koriste su najčešće klasične troslojne, dimenzija 33x33cm, sa štampanim motivom na gornjem sloju koji se jedini koristi, dok se druga dva bacaju (ili koriste za brisanje četkica, papmaše…). Takođe nisu na odmet ni obične jednoslojne, ako Vam se dopadaju motivi, a dostupne su i štampane papirne maramice.

Salveta se lepi lepkom za salvetnu tehniku (trenutno koristim Marabuov, koji je ujedno i lak, a dostupan je u tri varijante – mat, satenskog ili visokog sjaja), a zavisno od predmeta koji dekorišete – motive možete isecati makazicama, cepkati pažljivo oko motiva (moj omiljeni način koji daje prirodniji izgled i najviše mogučnosti), ili lepiti celu salvetu (najteži način). Salveta je veoma porozna te je najjednostavnije zalepiti je na površinu tako što ćete motiv namestiti gde treba i četkom umočenom u lepak premazati preko njega. Pošto lepak lako prodire kroz ovu vrstu papira, nije potrebno mazati ga na povšinu pa na nju nanositi salvetu – ovo najčešće vodi nerviranju i bacanju salveta.

Materijal koji vam je potreban da bi ste napravili nešto lepo ovom tehnikom je:

 • Predmet koji ćete dekorisati
 • Salvete (najbolje troslojne sa štampanim motivom)
 • lepak za salvetnu tehniku
 • Akrilne boje u najsvetlijim nijansama salvete ili samo bela
 • pljosnate četkice  srednje veličine, jedna za boju, druga za lepak
 • Lak kojim ćete zaštititi svoj rad

Sam postupak izrade je jednostavan, ali prilično pipav.

 • Pre svega pripremite sav potreban materijal
 • Obojte predmet i eventualno stavite krakle na površinu koju ćete dekorisati, nijansa mora biti svetla
 • Salvetu pripremite tako što ćete oštrim makazicama iseći motiv ili slobodnom rukom iscepkati (moj omiljeni metod) i razdvojiti slojeve tako da vam ostane samo gornji štampani sloj
 • Formirajte sa strane kako bi trebalo da izgleda gotova slika
 • Postavite salvetu na željeno mesto, četkicu umočenu u lepak prislonite na središnji deo salvete i zrakastim pokretima (ovo je jako bitno) mažite lepak preko salvete od sredine ka krajevima. Primetićete da se salveta „razvlači“ od vlage iz lepka i zbog toga je važno da mažete zrakasto ka ivicama, jednako je rastežući. Druga bitna stvar je da ne mažete lepak na površinu predmeta nego samo preko salvete koju stavljate na suvu površinu. Ona je toliko tanka i porozna da će sav lepak proći kroz nju i obaviti svoje, tj stopiti salvetu sa podlogom. Ako se tokom rada salveta namreška, ne brinite, u tome je deo draži salvetne tehnike. Ako se iscepa, lako je dodati deo koji nedostaje kad se osuši. U slučaju da smatrate da se greška ne može lako ispraviti, salvetu dok je još mokra zgulite trljanjem prstom ili nekim zgodnim alatom i posle sušenja povrišne počnite ispočetka. Napomena: ako ste radili krakle, vodite računa da se od previše mazanja mokrom četkom i lepkom ne uništi! Budite pažljivi i što manje odlepljujte salvetu sa njega.
 • Kad ste zadovoljni izgledom slike, pustite da se potpuno osuši i prelakirajte zbog zaštite

Od svih tehnika, ova je meni najomiljenija! Najčešće koristim motive starinskog izgleda jer obožavam krakle, a jedno sa drugim u kombinaciji daju fenomenalan rezultat. Jedan od trikova koji koristim je da motive sa salveta u prilikama kad mi nije potrebna cela salveta (motiv sa cele salvete) nikad ne sečem makazicama jer tako slika dobije veštački izgled, već ih cepkam slobodnom rukom i lepim iz više delova, a posle sušenja doslikam pozadinu ili još nešto u istim nijansama kao na salveti. Na taj način slika izgleda autentičnije i oni koji ne obraćaju pažnju u prvi mah pomisle da je cela rukom slikana. Drugo načelo koga se pridržavam je da svi motivi koje koristim moraju biti reprodukcija neke slike koja je slikana četkicom ili crtana olovkom. Salvete na koje je preneta fotografija, kad se završi slika, meni uvek izgleda lažno i nekako promašeno.

Tutorijal za izradu ove slike naći ćete ovde.

KRAKLE TEHNIKA

Pored salveta-tehnike, ovo je moja druga omiljena tehnika, i ako ste pažljivo zagledali dosadašnje radove, videli ste da gde god koristim salvetu – tu je i krakle! Zapravo volim starinski, zamagljeni izgled predmeta i slika, a to je nemoguće zaokružiti bez kraklea!

Sama tehnika nosi ime efetka koji pravi na tretiranoj površini – ispucala boja starinskog izgleda!

Prilično je komplikovan kad ga radite prvi put, ali sa malo prakse i volje efekat koji možete postići je fantastičan.

Moguće ga je izvesti na svemu na čemu koristite salvetu, dekpaž ili oslikavanje, ili ga možete koristiti zasebno, bez da mu manjka atraktivnost. Površine koje možete pokriti krakleom su papir, karton, drvo (dekorativni predmeti, pa čak i nameštaj velikih površina), staklo, keramika, metalni predmeti… Sve što vam padne na pamet, a sa odgovarajućim medijima čak i platno.

Tajna kraklea je u medijumu koji se nanosi u kombinaciji sa akrilnom bojom, a koji u prisustvu vlage iz boje izaziva njeno pucanje.

Dakle, da biste izveli ovu tehniku na željenom predmetu, potrebno Vam je:

 • predmet koji ćete obraditi
 • akrilne boje u svetlijoj (beloj ili nekoj pastelnoj) i tamnijoj boji
 • Crackle medium
 • više mekih većih pljosnatih četkica; sunđer; hobby-valjak
 • posudica za vodu
 • fen (opciono)
 • salveta ili dekupaž hartija (ako želite sliku takve vrste)
 • strpljenje i dobra volja  :-)

Pre svega pripremite površinu predmeta koji ćete dekorisati, očistite ga i osušite.

Pod pretpostavkom da ćete lepiti salvetu na sliku:

Na željenu površinu nanesie prvo TAMNU akrilnu boju i pustite da se osuši ili ubrzajte proces fenom.

Na potpuno suvu tamnu boju pljosnatom četkicom nanesite ravnomeran ni tanak ni debeo sloj krakle medijuma. Ako vam je bitno u kom će smeru boja pucati, obratite pažnju na poteze četkicom: uspravno mazan medijum sa popreko nanesenim slojem boje daje vodoravne pukotine; za neravnomerne pukotine medijum mažite neravnomernim kružnim pokretima ili ga jednostavno „ćapkajte“; ako želite da se potezi četkice uopšte ne vide (tada izgleda kao da ga je kompjuter štampao – sat roses) nanesite ga sunđerom ili valjkom, pazeći na ujednačenost nanosa.

Sušite fenom bez bojazni.

U sledećem koraku na sasvim suv medijum se nanosi SVETLA boja. Ako ste pratili prvi model nanošenja krakle medijuma, četkicom nanosite ravnomernim potezima boju UVEK U JEDNOM SMERU I NIKAD SLOJ PREKO SLOJA, čak i ako niste potpuno pokrili podlogu (kad se boja osuši, popravićete je tankom četkicom!). Bićete zadivljeni dok boja bude pucala na jednom kraju površine a da još niste ni podigli četkicu sa drugog kraja! Vrlo je važno pridržavati se ovog pravila o ne-ponavljanju slojeva, jer će se boja pokvariti i zamuljati, a efekat pucanja  izostati.

Ako ste pratili drugi model nanošenja kraklea, pokušajte da boju četkicom nanesete ktatkim, nepravilnim, zrakastim potezima od sredine površine. Slika sa salvete će izgledati kao da je slikana rukom, jer će boja pucati potpuno nepravilno, u skladu sa potezima četkice.

Ukoliko ste medijum naneli sunđerom ili valjkom, boju nanosite istim alatom, a ako budete dovoljno vešti, neće se videti nikakvi potezi, boja će biti naneta ravnomerno i ujednačeno, a efekat najpribližniji izgledu 100 godina starom predmetu čija je boja popcala usled zuba vremena.

Što deblji sloj boje nanesete, pukotine će biti veće (to, naravno, nije uvek i neophodno!), a efekat dramatičniji.

Moj savet Vam je da pripremite sebi neke probne, nebitne predmete koje ćete dekorisati i prvo se poigrate svim mogućnostima, te izvežbate ruku, jer je veština prilično zahtevna za početnika.

Kad ste naneli sloj svetlije boje, osušite je fenom da ubrzate proces. Primetićete da boja puca u samom procesu sušenja, više ili manje, zavisno od debljine sloja i topline koju proizvodi fen. Sačekajte da se potpuno osuši.

To je otprilike osnova kraklea. Sledeći korak je nanošenje salvete na predmet, eventualno patiniranji i lakiranje.

221 responses »

 1. detaljno sam procitala vas clanak i vrlo sam zainteresovana da se isprobam u dekupaz tehnici .jedan sanduk za posteljinu bih da preradim samo bih vas zamolila da mi javite gde mogu nacvi te boje marabu .unapred hvala i veliki pozdrav imace sam iz mesta kod zrenjanina pa se bojim da ih necu naci .jos jednom hvala

  Одговор
 2. molim vas gde mogu kupiti te marabu boje .pozdrav i hvala

  Одговор
 3. Draga Milena, drago mi je što želite da probate ovu sjajnu tehniku! Trebalo bi da svaka bolje snabdevena knjižara u svojoj ponudi ima akrilne boje i potreban materijal za dekupaž. Ako to nije slučaj u Vašem mestu, ili u Zrenjaninu, sav neophodan materijal ćete naći u Destefiku u Beogradu koji imaju Marabuov program boja i medijuma i šalju robu brzom poštom, kontakt telefoni 011/260-37-73, 011/260-46-35
  ukoliko imate još pitanja, obratite mi se na mail analjib.t@gmail.com
  Srdačan pozdrav!

  Одговор
 4. POSTOVANA,OVO STO PROCITAH JE DIVNO,SVE POHVALE A EVO I KAKAV MI SPAS DONOSI…PRE PAR MESECI SE USELIH SA PORODICOM U NOVU KUCU,STILSKU,RADJENU I GRADJENU SA MNOGO PAZNJE I ODRICANJA TE NA RED DODJE I PREKO POTREBAN NAMESTAJ.MALI FOND A ZELJE VELIKE ALI NADJOH ODLICNU I NEVEROVATNU FABRIKU NAMESTAJA,,NOVA FORMA,,IZ BIH,CENE SUPER ALI NESTO FALI…SUVISE NOVO I POD KONAC,SAMO BOJE HRASTA A U KUCI ZIVI I JEDNA PRINCEZA OD TRI GODINICE KOJA SE PLASI SOPSTVENE SOBE…ETO A SAD U KUPOVINU MATERIJALA I ZAHVALJUJUCI VAMA KUCA CE DOBITI TOPLINU I PATINU KOJA NAM JE NEDOSTAJALA DA BI JE DOZIVELI KAO PRAVI DOM.
  SRDACAN POZDRAV
  MILA

  Одговор
 5. Svaka čast za predivne radove ! Interesanti su satovi patina i izgled starine.
  Sve najbolje!
  ps-poslao sam Vam e-mail

  Одговор
 6. Hvala, tražila sam s prijateljicom upute i evo ih kod Vas jako lijepo objašnjeno.
  Srdačan pozdrav iz Bjelovara!

  Одговор
 7. Повратни пинг: 2010 in review « Dokona domaćica's Blog

 8. Mnogo hvala na savetu. Poydrav!

  Одговор
 9. Draga Biljana pomagaj…
  Napravila sam nekoliko dekupaza i naravno stavila krakle koji mi nikako da ispadne sa krupnim pukotinama, ove zadnje se usitnile da ih jedva vidim… radim sve po vasim uputama i nece …

  Одговор
  • Draga Sonja, ako je u pitanju klasični krakle medijum koji se nanosi između dva sloja akrilne boje, rekla bih da gornji sloj boje dok ga nanosite suviše razređujete vodom (ili četkice dosta umačete u nju) ili da koristite boju koju niste ni malo razredili. Znam da oprečno zvuče ove dve pretpostavke, ali su i te kako istinite obe, iskusila sam ih svojvremeno i sama. Kada nanosite krakle (na površinu koja je premazana akrilnom bojom, ili je mat i neporozna), koristite suvu četkicu i namažite ga kružnim pokretima po površini. Nemojte biti štedljivi, ja ga obično istisnem proizvoljno iz bočice, ali i ne rasipajte medijum. Kada je on potpuno suv, nanesite gornji sloj boje na njega tako što ćete u posebnu posudicu istisnuti boje otprilike koliko će Vam trebati da premažete željeno mesto, dodajte joj kap-dve (bukvalno!) vode i izmešajte (nek bude gušća za nijansu od smese za palačinke :-)). Suvu četkicu namočite dobro u boju i pažljivo nanesite na površinu ujednačenim potezima pazeći da se ne preklapaju. Odmah kad pređete celu površinu, a dok je boja još vlažna sušite fenom za kosu podešenim na najjači stepen.
   Trik je da boja ne bude ni pregusta ni preretka, a toplota će je terati da više ispuca (suviše gusta stvara debeo sloj koji teško puca, a pukotine budu ogromne i ružne, dok suviše retka bude providna i pukotine izgledaju kao jedva vidljiva mrežica).
   Zavisi i kog proizvođača koristite, i u svakom slučaju eksperimentišite na nekom nebitnom komadu dok ne otkrijete kakva boja pravi efekat koji Vam se dopada.

   Одговор
 10. Postovana,

  Interesuje me postupak pripreme metalne povrsine za dekupaz. Konkretno priprema metalnih kutija od kolaca koje su vec slikane i lakirane. Da li je prethodno neophodno skinuti te boje i lak i kako se to radi i sta je potrebno uraditi nakon toga?

  Hvala unapred,

  Marina

  Одговор
  • Draga Marina, Pošto dekupaž nije namenjen drugoj svrsi sem dekorativne, nije potrebno da skidate predhodne slojeve do golog metala. Kutije ošmirglajte ovlaš, tek da sve bude ravno i dobije mat izgled, zatim na uobičajen način ukrasite akrilnim bojama i hartijom. Koristite šmirglu srednje granulacije, najbolje „vodenu“, ali nemojte kvasiti.

   Одговор
 11. Potpuno me je okupirao dekupaz :)

  Opet pitanja, a Vi tako lepo odgovarate.
  Interesuje me, kako da pripremim podlogu (drvenu) u smislu bojenja. Konkretno, kako da postignem prelivanje i stapanje nekoliko nijansi boja? Npr. zelim da mi podloga ne bude jednobojna, vec da sadrzi nijanse koje se javljaju na motivu salvete (npr.zelenkasta, bezkasta i rozikasta). Kako da nanesem te tri boje, a da budu fino stopljene?

  Hvala!

  Pozdrav,
  Marina

  Одговор
  • Hvala Vam, pravo je zadovoljstvo razmenjivati iskustva u dekupažu!
   Pokušajte da na podlogu nanosite boju sunđerom – tapkanjem. Umočite ga u jednu nijansu utapkajte, operite i osušite pa u drugu, treću… svaki put suvim sunđerom vodeći računa da ivice jedne boje ne budu oštre već da se stapaju. Pokušajte prvo na papiru pa kad budete zadovoljni – prionite na posao :-) !
   Pozdrav!

   Одговор
 12. Poštovana Biljana!

  Sajt Vam je veoma inspirativan! Odmah sam poželela da i sama pokušam da ukrasim jedan stari orman koji sam upravo prefarbala belom bojom, ali moram priznati, ne baš nauspešnije (pomislila sam da je bolje prvo skinuti stari sloj farbe, ali kada sam tu avanturu započela, uvidela sam da taj orman ima zapravo nekoliko slojeva, pa se sada, nažalost, ponegde i vide „fleke“ na prefarbanom ormanu). Ipak, pročitavši vaše savete, pomislila sam da bi mi upravo krakle tehnika pomogla da spasim stvar! Naime, htela bih da sredinu vrata obradim krakle tehnikom i da orman izgleda slično kao što ste vi obnovili onaj cipelarnik ili ormarić. Dobro sam iščitala vaše savete i uglavnom mi je sve jasno, osim jednoga: da li cvetiće koje želim da imam na sredini vrata prvo nanosim dekupažom, pa tek onda radim krakle tehniku? To nisam dobro razumela….
  Hvala Vam unapred na strpljenju i odgovoru,

  Vesna iz Subotice

  Одговор
  • Draga Vesna, hvala na poseti i veoma me raduje što nalazite da su moja uputstva dobra polazna tačka za dekupaž!
   Postoje dva načina da dobijete efekat ispucalosti na vašem dekupažu – o jednom sam podrobno pisala u člancima i radi se ISPOD slike (upotrebom Marabuovog klasičnog krakle medijuma se dobija ispucala boja koja se nalazi kao podloga ispod slike) a drugi je da upotrebite dvokomponentni lak koji se nanosi kao klasičan lak preko slike i puca stvarajući finu mrežu pukotina u koju se utrljava patina (može se kupiti u svim hobi-šopovima i najčešće ga zovu „2K“ lak, bilo kog proizvođača). Dvokomponentni lak je jednostavniji za upotrebu, ali malo skuplji od klasičnog krakle medijuma.
   U bilo kom slučaju pratite uputstvo proizvođača na ambalaži, i pišite opet ako imate još nekih nedoumica.
   Srdačan pozdrav!

   Одговор
 13. Draga Biljana,

  Hvala na brzom odgovoru! Zaista je trebalo da još jednom detaljnije iščitam Vaše članke: tamo je sve objašnjeno! Već sledeće nedelje ću otići do hobi-šopa i bacam se na posao. Pa, ako uspe, šaljem Vam fotografiju!

  Puno pozdrava iz Subotice

  Одговор
 14. I prodje neko vreme…. odlucih da se oprobam u krakelu. Izabrala sam dvokomponentni lak iz Creatinasa, Antik I i Antik II, dakle, ne ispucava se boja, vec Antik II ispucava Antik I (jer za sada necu efekat krakela s kontrastnim bojama, vec neku umerenu varijantu). Pretpostavljam da imate iskustva s istim. Interesuje me, posto volim da sto vise izlakiram sve povrsine, da li pre nanosenja ova 2 laka za ispucavanje mogu prethodno da lakiram obicnim akrilnim lakom, ili eventualno nakon procesa, mada mi to nije logicno?
  Kako da postignem taj efekat viseslojnog lakiranja ili glazure, a da pritom koristim i lak za ispucavanje?

  Hvala i srdacan pozdrav od Marine :)

  Одговор
  • Draga Marina, hvala ti na poseti, radovi su ti vrlo lepi i pedanto završeni (to je vrlo retka pojava!)
   Antik 2k lak ima vrlo sjajan izgled, ali kad se u pukotine utrljava originalna patina, ili uljana boja, ali mora ODMAH da se briše višak jer se površina laka lako zamuti (pokušaj sa vrlo svetlom bojom meda, rđe, starog zlata ili sivkasto-zelenom ako nećeš velik kontrast). Kad sam na svojim radovima htela još sjajniju površinu, svaki komad dekupaža sam na kraju prešla sa ultraglos akrilnim lakom u spreju (nikako auto-lak!), tako da izgleda kao da je sve preliveno tankim slojem stakla.
   Možeš dodatno lakirati svoje radove ispod 2k laka, ali za visoki sjaj ja preporučujem da se to uradi uvek na kraju, nakon što se sve završi i urade svi efekti. Akrilniak tada daje i blistav sjaj i zaštitu.
   Srdačan pozdrav!

   Одговор
   • Postovana Biljana,

    Kao i uvek, savrseno objasnjeno! Hvala puno na svim dodatnim savetima, ali i na komplimentima za radove. :) Znaci podrska! Narocito na pocetku! :)

    Pitanja postavljam na blogu, da bi i drugi mogli da citaju odgovore, a vidimo se i na drugim drustvenim mrezama! :)

    Srdacan srdacan pozdrav!

    Marina

 15. Postovana,
  svaka Vam cast na savetima i uputstvima. To je izuzetno plemenito i za svaku pohvalu jer oni koji nesto znaju cuvaju svoje znanje kao zmija noge :) Ili zbog sujete ili zarade, jer su radionice postale jako unosan posao. Ja sam bila na jednoj za shaby chik i dekupaz na drvetu i jednu za krekl i dekupaz na staklu. Na njima sam naucila osnovu a one „male tajne“ treba sam provaliti i potrositi velike pare na materijal dok se ne nauce. Ovo sto Vi ovde velikodusno radite je primer nesebicnog deljenja sa potpunim strancima iz cistog zadovoljstva…..i ja Vam se zbog toga neizmerno divim i pozdravljam Vas. Sve najlepse Vam zelim. Marina

  Одговор
 16. Postovana Biljana,

  Eto mene opet…
  Kao prvo, zelim da se pridruzim onome sto je napisala Marina Pejic. Hvala na svim savetima i tajnama. :) To zaista jeste plemenito! :-D
  A sad pitanjce: Akrilni lak u spreju. Svratila sam u obicnu farbaru i pitala imaju li takav lak. Ponudili su mi akrilni lak u spreju, ali na nitro osnovi… Hm… Sta to znaci? Negde sam citala da boje i lakovi na nitro osnovi ostecuju salvetu. I sam termin AKRILNI se izgleda razlicito tumaci na razlicitim jezicima…
  Dakle, sme li se dekupaziran predmet prskati akrilnim lakom na nitro osnovi? Ili je bolje drzati se prodavnica za hobije, a ne odlaziti u standardne farabare?

  Hvala i prijatan dan! :)

  Pozdrav, Marina

  Одговор
  • Draga Marina, volim konkretna pitanja koja postavljaš :-) !
   Akrilni lak u spreju postoji, ali ne može da se nađe kod nas, ja ga dobijam iz inostranstva.
   Lično, vrlo često se snabdevam u lokalnoj farbari i slobodno možeš da koristiš lak u spreju na nitro bazi (izbegavaj autolakove bez obzira koliko te ubeđuju da su dobri već radije uzmi neki brzosušeći). Dok nisam došla do akrilnog laka ranije sam godinama koristila brzosušeće i nisam primetila da oštećuju bilo šta sem polimerne gline. Prskala sam čak i plastični monitor računara. Ako si skeptična, koristi običan lak za čamce na uljanoj osnovi koji ima najmanje agresivne hemije u sebi.
   Istina je da se kod nas ni uvoznici ni prodavci ne opterećuju s tim šta prodaju, sve dok to prodaju, a o stručnosti neću ni da komentarišem…
   Moje iskustvo je da u prodavnicama hobi materijala kategorično tvrde da je samo određene hobi proizvode moguće koristiti u kreativnom radu. To naravno nije istina – ali trgovci moraju od nečeg da žive, a kreativci da se snalaze i eksperimentišu.
   Pozdrav!

   Одговор
 17. Поштована Биљана,
  Сјајан вам је блог, и веома сте несебични у подели вашег знања са другима што данас нечине ни на курсевима, МЕНИ ЛИЦНО СТЕ НА ОВАЈ НАЧИН ВЕОМА ПОМОГЛИ,
  БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО !

  Одговор
 18. Citajuci stranice vaseg odusevila sam se ovom tehnikom i mislim da cu i ja poceti time da se bavim. Psebno sam odusevljena gospodjom koja je krajnje nesebicna u prenosenju svog znanja i iskustva. Ja vas iskreno pozdravljam i zelim sve najbolje!

  Одговор
 19. Odlican Vam je blog i naterali ste me da krenem i sama da experimentisem po kuci.
  Nisam nasla al me zanima zelala bi da kombinum cipku sa decoupage tehnikom ili salvetnom .cipku radim sa sablonom i gitom za drvo ili?
  i Hvala Vam sto ste svoje znanje podelili sa nama ono sto sam naucila kod VAs delim dalje svakom koga zanima
  Unapred zahvalna Tatjana Belic

  Одговор
 20. svaka čast! divim se vašem radu a naročiti nesebičnosti i iscrpnošću u odgovorima na upite!
  lijepi pozdrav!

  Одговор
 21. Draga nasa domacice,zelim samo da vas pozdravim i zahvalim na nesebicnostI za sve informacije koje ste podelili sa nama koji hocemo da se okusamo u ovim tehnikama koje ste opisali.HVALA,HVALA,HVALA

  Одговор
 22. evo i mene iz Pule,slučajno naišla na Vas tako nesebičnu osobu.Super i vrlo sistematski odgovarate na upite.Drago mi je da je itamo ova tehnika omiljena.Puno pozdrava.Vera

  Одговор
 23. citjauci o dekupazu na internetu, resila sam da se oprobam.
  odluka je pala da se presvuce jedan lepi cajnik, keramicki. medjutim, imam problem. presvlacim cajnik celom salvetom, a ne isescima. i nikako da uspem da mi bude skroz ravno ili bar priblizno. vazduh neminovno ulazi, ima malih izbocina, neravnina i sl. kako da to izbegnem?

  od materijala koristim neki lak- lepak za dekupaz, kupljen u modellini, jako skup, 80ml 460 dinara. koje su cene u destefiku? koja je cena tog lak- lepka, a koja samo lepka? da li je okej da se koristi pravi dekupaz lepak (odlucujem se za njega, a ne za jeftinije alternative samo zato jer se brze susi), a da se lakira akrilnim bezbojnim u spreju (iz farbare)?

  s obzirom da cajnik hocu da koristim, da li je dovoljno koriscenje laklepka ili je potrebno dodatno prekaliravanje nekim drugim lakom (da se ne bi habalo)?

  unapred vam najlepse hvala na odgovorima!

  Одговор
  • Draga Vera, salveta će, ako je cela, neminovno biti namreškana ako se aplicira na površinu koja nije ravna i tu nema neke velike pomoći. Radije se odlučite za drugačiji raspored motiva i iscepkajte je da to izbegnete, i vežbajte, sa iskustvom ide i kvalitetnije urađen dekupaž. Odgovore na drugih nekoliko pitanja o cenama će Vam dati prodavac u hobi-šopu, a moje iskustvo se ne vezuje na samo jednu određenu marku lepka i laka u bilo kojoj kombinaciji, svejedno je čime apliciram salvetu ili hartiju – štos je u veštini, i apsolutno svaki rad zaštitim lakom. Naravno, posle toga (dekupaža sa lakom ili bez njega) predmeti nisu više za upotrebu u ishrani, već samo u dekorativne svrhe!
   Srdačan pozdrav!

   Одговор
   • hvala najlepse :) i na odgovoru i na celokupnom blogu.

    moj prvi dekupaz rad je gotov i prilicno sam zadovoljna. nisam se opterecivala mreskanjima i dobila sam to sto sam htela. odusevljena sam lakocom dekupaza, finalnim proizvodima i time sto uz blogove coveku ne treba kurs. :)

    interesuje me jos nesto, a tice se akrilnih boja. dakle, ako farbam, naprimer drvenu kutiju u belu boju.,kako dobijam onaj efekat „starosti“? ne mislim na efekat ispucalosti vec na efekat pohabanosti, najcesce primenjivan (bar na slikama na internetu) na dekupaziranom namestaju. da li je za to dovoljno smirglanje ili ima jos neka caka?

    puno pozdrava i novih kreativnih ideja!

    Vera

   • Drago mi je što ste uspeli da napravite ono što ste želeli!
    Efekat pohabanosti ćete dobiti i šmirglanjem i patiniranjem (opet pogledate članke ovde na blogu koji se odnose na kedupaž, gotovo uvek koristim neki od trikova koji „postaravaju“ predmete), radite pažljivo i po malo, a prestanite kad budete zadovoljni stepenom pohabanosti.

 24. domacice, puuuno hvaaala!
  cesljala sam blog, ali, kako mi uvek nesto promakne. nije mi promaklo to da akrilna boja za beton moze da se koristi kao zamena za skuplje akrilne varijante. medjutim, nisam nigde naletela na koju rec o akrilnoj boji za fasade. da li ona moze da se koristi kao zamena? mozda ne jer je, pretpostavljam, redja. ili da?

  hvala Vam unapred na odgovoru,
  a ja odoh dalje da iscitavam Vas blog!

  pozdrav!!

  Одговор
  • Ovakve boje neće pucati prilikom rada ako želite da napravite krakle (to je ipak boja za fasade), ali je sasvim ok ako želite da uštedite i mažete samo podlogu njom.

   Одговор
   • ipak sma kupila akrilnu za beton. :)

    interesuje me da li ste ikada radili sa bitumenom? nisam sigurna ni sta je tacno butimen, valjda neki naftni derivat koji na hrvatskim dekupaz blogovima itekako hvale, koristeci ga uz shabby efekat. meni se jako dopada kako ivice tada izgledaju. mozete li mi reci nesto o tome? sta je zapravo to i gde se kupuje?

    izvinite sto sam navalila sa pitanjima, ali nekako imam poverenja u vase misljenje.

    puno hvala na svim dosadasnjim odgovorima!

    pozdrav!

   • Samo napred, eksperimentišite, dok god se dobro zabavljate, nećete pogrešiti ni u čemu!
    Na žalost još nisam probala bitumen (koliko ja znam!). Kod nas na tržištu još nije rasprostranio i ja nemam ni najmanju ideju šta bi to moglo biti, osim one vrste bitumena koja se koristi u putarstvu, industriji… Mada sam sklona da poverujem da je vrlo sličan bajcu? Uljane, akrilne boje, patine, bajc… – sve to možete koristiti za postizanje starinskog izgleda nameštaja i predmeta.

 25. bitumen jeste naftni derivat, u beogradu ga ima u hobi radnjama i nije skup (224 dinara). koristi se za postizanje starinskog efekta, uz pomoc blago natopljenog sundjercica daje fine efekte.
  sad sam se vec uhodala, vise se ne osecam kao pocetnik sa brojnim pitanjima. hvala Vam na svim ovim odgovorima, i puno lepih radova vam zelim!

  mozda kao savet nekome ko bude citao ovo, a sto ne i vama- toneri, najobicniji toneri (iz farbare) mogu samostalno da se koriste kao da su akrilna boja. ja ih koristim kao podlogu (prvu boju) kod shabby efekta (braon ili oker) i jako sam zadovoljna. ovo pisem jer na tu informaciju nisam naletela na netu, a verujem da ce biti novih pocetnika koji ce citati ovaj blog, trazeci sto jeftinije alternative dekupaz materijalu.

  sve najbolje!

  Одговор
  • Hvala Vam Vera na obe informacije. U međuvremenu sam se dala i ja u potragu za bitumenom, zaista jeste odlično pomagalo u postizanju starinskog izgleda, mada nećete pogrešiti ni ako se držite bilo koje alternative… Improvizacija sa tonerima je odličan način da se uštedi – već sam pominjala da podloga na koju se radi dekupaž može biti tretirana i bojena bilo čime sve dok na to možete da nalepite motive, ili da radite krakle, ili bilo koju drugu tehniku. Samo napred u istraživanju!

   Одговор
  • Vera,interesuje me posto bih pocela da radim dekupaz a pocetnik sam,za tu jeftiniju varijantu sta sve treba da se kupi i dali je isti postupak rada kao sa profi bojama i sta je potrebno za efekat ispucalosti,koji lak je potreban za finis,ali naravno jeftinija varijanta?
   Hvala unapred za odgovor.

   Одговор
   • hm, tek sad vidim ovo. :)

    cetkice- najjeftinije kineske, pljosnate
    smirgle- vodena 2000 i 800, kao sto nam domacica veli
    boje- akrilna boja za beton i toneri (akrilna bela u kantici, a toneri po zelji), tempere se mogu malo mesati sa akrilnim, mogu se kupiti akrilne kod kineza ako ste iz beograda, ili po slikarskim radnjama, ja za sada koristim smao ove varijante iz farbare
    lepak- drvofix koji je providan kada se osusi (u farbari, ja koristim henkelov moment)
    ispucavanje, izmedju dva sloja boje deblji sloj drvofxa, pa se susi fenom za kosu (pritisnuti dugme za hladjenje), i daje efekat ispucalosti, mada mislim da je bolji lepak koji je za to napravljen, s tim sto ga ja ne koristim jer mi se generalno efekat ispucalosti ne dopada.
    shabby efekat- parafinska sveca (prvi sloj tamna boja, na coskove i druga mesta gde zelite da se vidi pohabanost nanesete svecu, najobicniju, najjeftiniju, zatim drugi sloj boje, svetlije, pa kad se sve osisi, smirglajte tamo gde ima voska).

    eto za sad to, pa pitajte ako ima jos nesto!

    pozdrav!!

   • lak- akrilni u spreju iz farbare (ja taj koristim, postoje i druge varijante, u kantici naprimer, bitno je da je akrilni. ja koristim mat, mislim da je lepsi efekat od sjajnog).

 26. Biljana zdravo! Hvala ti na ovom sajtu i svesrdnim komentarima i odgovorima :)
  Moja muka(pitanje) glasi: koristim „one step cracker“ od firme DecoArt (S.A.D) i pokusavam sa cetkicom i akrilnom bojom(Marabu)preko njega da dobijem ispucali efekat, ali mi,koliko god pazljiv bio,boja udje i u pukotine i efekat se izgubi(tj.ona uopste ne ispuca).Imas li ideju,savet,gdje su mi greske u radu? Hvala ti na odgovoru…..

  Одговор
  • Vlado, ne znam kako glasi uputstvo sa bočice, ali obično ne bude problema ako se pridržavate doslovno svega što savetuje proizođač. Moja preporuka za početnike je i dalje Marabuov krakle medijum, a kako se on koristi osim na bočici možete pročitati i ovde na blogu, u člancima o dekupažu i krakle tehnikama.

   Одговор
   • Da,upravu si Biljo :) Uzeo sam Marabuov krakle medijum i sad mi se efekat nazire,ali javio mi se novi momenat ! :( Posle susenja kraklea fenom, pri nanosu nove kontrastne boje na njega(u odnosu na boju pod krakleom) ne uspevam da iz jednog poteza povucem liniju boje duzu od cca 3 cm. Cetkica mi ostane bez boje iako je dobro umazem(sinteticka br.16, recimo) i vec je suva. Potreban mi je minimum 20cm dug trag jednobrazni trag boje iz jednog poteza(tolika mi je strana rama, na kojem hocu efekat) jer ne smem da mazem sloj na sloj te nove boje.
    Boja mi se jos plus jako brzo susi :( Ako je razvodnjim malo onda mi se javljaju i tragovi od cetke i nejednako i neravnomerno ostavlja trag. Na stranu sto ne mogu da dobijem vecu pukotinu(pokusao sa debljim slojem boje) :( Radim sve korak po korak, kako ste opisali u samoj metodi(na sajtu), ali .. :(
    Upravo sam probao i sa sundjerom. Isto :( Em ostavlja trag,em nestaje boja pre kraja rama. Radim povlaceci ga, ne tapkajuci.
    Moje su sumnje:
    1. da li nanosim pretanko sloj kralea,oko 1mm?(sitna mreza puckanja)
    2. da li je prevelika temperatura fena,koja delom umanji efekat samog laka?(probao sam i na 1 i na 2 snagu fena, mali, kucni, za kosu)
    3. da li mi nije dobra cetkica(nova je, Marabuova),pa ne mogu duzu liniju da izvucem iz jednog poteza?
    4. da li sam vec sam ocajan? Da,jesam.
    5. da li vidim i da vec smaram na forumu? Da,primecujem :(

    6.POMAGAJ/TE !

 27. Draga Domacice, ja sam nedavno pocela da radim svoje prve dekupaz radove, naravno zahvaljujuci teorijskoj potkovanosti sa vaseg bloga :)
  Sada me zanima moze li se dekupaz raditi na zidu i koji je postupak ako moze…. Nadam se da mi mozete pomoci…. :)

  Hvala

  Vasi radovi su izuzetni

  Одговор
 28. Puuuuuno Vam hvala :)

  Jos me jedna stvar zanima kod postizanja efekta pohabanosti, shvatila sam da se patina nanosi posle lepljenja motiva a pre lakiranja, da li se ona premazuje preko motiva ili samo okolo i da li i na zid stavljam akrilne boje kako bih mogla koristiti efekte pohabanosti i ispucalosti?

  Одговор
 29. Draga domacice, divna si, blog je odlican, informacije koje sam dobila primenjujem, mnogo mi je pomoglo sve, pogotovo pitanja drugih ucesnica. Ono sto do sad nije obuhvaceno konkretno, a od velike koristi bi mi bilo posto sam u procesu rada a nisam bas zadovoljna je sledece: plakar je od drveta (star 20tak god) ali presvucen kant trakom koja je sjajna nekako suvise plasticna, pokusala sam da je smirglam ali ne ide. Uzela sam akril boju u farbari, nisam je razredila vodom vec sam je direktno bojila, prvo sam presla cetkom a potom sam tapkala sundjerom i boja mi se vec u procesu farbanja na nekim delovima oljustila. Pretpostavljam samo iskljucivo zbog nezahvalne podloge. Da li imas neki savet, plasi me, posto ce plakar biti u upotrebi da ce se lako ljustiti cim se malo okrzne… mada, mozda kad se prelakira akril lakom postane izdrzljiviji? Kakva su tvoja iskustva? Zatim zelila bih da tu boju tretiram kraklom, nisam jos probala, a dvoumim se da li da uradim prvo zato sto si pominjala da boja nece pucati ( obicna akril iz farbare) drugo, nemam podlogu, samo taj jedan sloj i trece imam priliku da kupim dvokomponentni medium. U planu je i dekupaz salvetama kao okvir oko vrata, na samim vratima. :) Da li da se upustam u tu avanturu? Ovo sve postavljam unapred samo zato sto je ogroman rad u pitanju, pa ne bih da se suocim sa neuspehom ako mogu da dobijem vec iskusan savet unapred.

  Puno hvala,

  Dragana

  Одговор
  • Napomenula sam već puno puta da sve treba prvo isprobati na nekoj površini koja nije uočljiva, kao i da alternativni materijali nisu uvek idealno rešenje… I pročitajte pažljivo članke u kojima sam pisala o tehnikama koje vas zanimaju, sve je detaljno opisano.
   Iz iskustva znam da se SVE može šmirglati (metal, drvo, plastika, staklo, keramika…) samo je bitno kako i čime. Površina koju ste opisali bi se možda mogla obraditi šlajfericom sa jačom granulacijom brusnog papira? Kad je nešto dobro ošmirglano onda možete da ga dekupažirate kako god želite.
   Ne znam da li je dobro da vam odgovorim na pitanje da li da se upuštate u tu avanturu?
   Ja jesam avanturista, a vi? :-)
   Pišite mi na mail analjib.t@gmail.com ako nešto još zapne.

   Одговор
 30. Draga Biljo, opet ja, za sada sam savladala sve sto sam htela. Ali nikako ne mogu da naucim dekupaz na tamnim povrsinama. U cemu je fora??? I ima li razlike u postupku izrade?? Hvala

  Одговор
 31. Imam stari sto koji hocu da sredim nekom od vasih tehnika, Hocu da ima izgled ispucalog i starog. Zivim u malom gradu i nemam mogucnost da kupujem u spec.radnjama.Znaci alternativa BOJE i LAKOVI radnje!!!! Kako? Dok sve ovo citam ja prosto ne znam odakle da krenem!Sto imam ,i dalje sam zbunjena ….1. premazem sto sa akrilnim bojama za beton ili fasadu!!!A sad mi se sve izmesalo,drvofix,2.kom.lak …….Znam da bi zelela da iznenadim i sebe i svoje ukucane…..Unapred hvala
  Ako je moguce da mi se javite na moj mail
  BILJANA

  Одговор
  • Za početak ako nemate iskustva u radu koristite originalne akrilne boje i medujume, nameštaj je najbolje tretirati sa kvalitetnim bojama, a na slikama i ostalim lako nadomestivim predmetima eksperimentišite sa fasadnim bojama i drvofiksom.
   Sav potreban alat i materijal možete naručiti internetom i dobiti ga na kućnu adresu u roku od dva dana…
   Dobro je uštedeti, i sama to radim često, ali ne po svaku cenu i na svemu – tako ćete izbeći mnoga razočarenja i protraćen materijal.
   Proces rada korak po korak možete čitati u članku Dekupaž

   Одговор
 32. zelim slikati-crtati akrilnim bojama freske na drvetu.Obojam osnovu-podlogu akrilnom bojom,osusim,uradim sliku,osusim.naprskam 2K lakom,osusim,utrljam patinu-izbrisem,i opet malo laka-mozda onog za camce.Da li je to TO Hocu li dobiti stari,ispucali,patinasti efekat. iNACE,ODUSEVLJENA SAM VASOM NESEBICNOSCU DAVANJA-danas svi za najmanju informaciju traze novac. Pozdrav, Bruna

  Одговор
  • Postupak je otprilike taj, a za dvokomponentni lak pratite na deklaraciji kako se koristi i nećete pogrešiti. Nakon njega nije neophodno još jednom lakirati, ali nije ni na odmet.

   Одговор
 33. Oprobala sam se u pravljenju narukvica dekupaz tehnikom i veoma sam zadovoljna. Jedino sto mi predstavlja problem je odgovarajuci materijal, tj njegova cena. Za pocetak sam kupila belu akrilnu boju i lak na akrilnoj bazi u spreju i zadovoljna sam koliko se brzo susi samo sto mi se cini da vise ofarbam vazduh nego sam predmet. :)
  Pa sam se odlucila da sledeci put kupim u vecem pakovanju sto se mora nanositi cetkicom, medjutim dosta je skupo. :/
  Sto se tice laka odlucila sam se za lak za camce na uljanoj bazi pa sam htela da vas pitam za savet koliko je to dobro.
  Hvala unapred na odgovoru!
  P.S. Blog vam je fantastican i od velike koristi. ;)

  Одговор
  • Lak za čamce je ok za dekupaž na drvenoj površini.
   Morate biti spremni na činjenice da pojedine komponente nisu ni malo jeftine, i da sami morate doći do onoga šta vam odgovara, računajući na rasipanje materijala, pehove i uništene komade tokom eksperimentisanja. Svi kreativci koji žele da zarade od svog hobija neminovno prolaze kroz ove muke.

   Одговор
 34. Bojana Milošević

  Zanima me da li ova metoda može da se primeni i na zidove i jel postupak isti?

  Одговор
 35. htela bih ta te pitam obzirom da i ja radim dekupaz , da li mogu umesesto bele akrilne boje drvo da premazem auto lakom i time skratim vreme

  Одговор
  • Možete raditi dekupaž na bilo kojoj boji, ali najbolji izbor je akrilna. Nanesite je valjkom ili velikom četkicom pa sušite fenom, na taj način će biti suvo pre autolaka.

   Одговор
 36. Vaši radovi su prekrasni,Malo sa zakašnkenjem dobivam Vaše poruke ,no zaista im se veselim,jer uvjek ste zanimljivi.Sada bi i ja pokušala malo se igrati nakitom,samo me buni,fimo masa i polimerna glina ,dali je to jedna masa istog sastava ili je to različito.Hvala pozdrav iz Pule.

  Одговор
  • Zahvaljujem Vam Vera!
   Da, Fimo je polimerna glina.
   Postoje mnogi brandovi polimerne gline, i Fimo je jedna od njih. Druge poznate su Sculpey, Pardo, Cernit, Kato…
   Pozdrav!

   Одговор
 37. ovo je fantasticno ,ja sam jako zainteresovana za salvetnu tehniku dobila sam neke pocetne instrukcije ,uradila sam neke sitnice a sada hocu jedan zid da probam a naravno sve u jftinijoj varijanti ,citam nocima sve je savrseno lepo objasnjeno ,puno vam hvala , pzdrav !

  Одговор
 38. PoZdrav poŠtovana umetnice Biljana!Ja se već sedam godina uspešno bavim dekupaž tehnikom, izradom nakita, fimo masom i još mnogo toga.Divim se vašem strpljenju da sve svima objasnite, i moram reći da ste vi sve, samo niste dokoni.Bez obzira na metaforu u tom nazivu bloga. Divni ste. Ja bih vam samo dodala svoje iskustvo,a savet sam dobila od jedne divne devojke iz Zagreba, da umesto epoxy (epoksi) smole,koje nema kod nas a i kada ima sramotno je skupa, koristite UV prozirni gel za nokte,koji koriste u salonima za negu noktiju,a ima ga da se poruči preko neta.On jako dobro prianja za medaljon, ostaje proziran, sam se dobro izniveliše,znači samo nalijete i ostavite da se samo razlije po medaljonu. Onda malo zapečete na UV zracima.Ja to radim na par sekundi u mikrotalasnoj na oko 360 stepeni.Nije uopšte skup.KOd vas sam takodje pronašla da za zamenu za sneg pravite mešavinu belog laka,drvofiksa i sodebikarbone.Koji je to beli lak ida li treba na primer kačika laka-kašika drvofiksa-kašika sodebikarbone? Hvala.Veliki pozdrav iz Obrenovca.

  Одговор
  • Hvala Vam Ksenija!
   Trik sa gelom za nokte sam isprobala pre nekog vremena, daje odlične rezultate i svakako je jednostavnije pronaći ga nego epoksi!
   Za sneg koristite bilo koji lak na vodenoj bazi, možete dodati i bele šljokice, efekat je odličan!
   Pozdrav!

   Одговор
 39. htela sam nesto na zidu ali nisam se usudila ,ali zato sam pronasla na tavanu natkazne od pre sezdeset godina ,zapravo to je namestaj od moje majke,ja sam jednu natkaznu osmirglala,izuzetno je drvo ocuvano iako je toliko bilo na tavanu.Htela sam Vas savet,kako da ofarbam ,kojom bojom ,buduci da ovo sto sam radila sa beton farbom nebih na ovome .ako ima neko ,neku ideju bila bih svima zahvalna .Pozdrav i unapred VAM hvala.

  Одговор
  • Radite sa bilo kojom akrilnom bojom za drvo na vodenoj bazi – sada ih je moguće naći i u bolje snabdevenim farbarama, ili za osnovu preko koje ćete raditi dekupaž ili krakle možete koristiti i mat boju za drvo na uljanoj bazi. Dve nijanse ćete dobiti kad sunđerčićem tapkate jedan tamniji i jedan svetliji ton zajedno tako da prelaz bude neprimetan između dve boje. Beton boju koristite nikad nemojte koristiti na nameštaju!!! Rizikujete da se sav Vaš trud izljuska i pokvari dekupaž i slično. Koristite je samo onda kada je apsolutno nemoguće da kupite akrilne boje za slikanje, i to na površinama kao što su slike i slične stvari koje se ne koriste svakodnevno…
   Pozdrav!

   Одговор
 40. zaboravila sam da Vas pitam kako na jednoj povrsini dobijam dve nijanse .

  Одговор
 41. Divno,divno,divno,ocarana sam tehnikom,hvala na nensebicnom iscrpnom opisu nacina rada, ali verovatno bi trebalo proci kroz bar pocetni osnovni kurs.Zelim vam svaku srecu u daljem radu i zivotu.

  Одговор
 42. Zaista, sjajan tekst. Uložili ste dosta truda da ga napišete.

  Одговор
 43. imam jedno pitanje za vas. ja sam bas,bas amater i početnik ali vrlo hrabar i ambiciozan. interesuje me dekupaž na keramickoj pločici. htela bih u svojoj kuhinji na nekoliko jednobojnih krem pločica staviti neku aplikaciju sa salveta i onda bih te pločice redovno zalepila na zid.da li se pre lepljenja salvete ta pločica treba tretirati na neki način i ako treba – kako,da li se posle dekorisanja treba lakirati nekim lakom,kao i to da li se ona posle može održavati kao i sve druge pločice.bojim se da se ta salveta nekako od brisanja ne odlepi.
  pozzzz

  Одговор
  • Pre nekoliko godina sam uradila veliku površinu prijateljici u kuhinji i do sad se nisu oštetile brisanjem. Trebalo bi koristiti dekupaž-lepak za keramiku/staklo (ima ga Marabu u ponudi, kao i medijum za tkaninu) i bilo bi dobro da ga radite na zidu (majstori ponekad mašinom mogu da ih oštete prilikom postavljanja) a okolinu tokom rada zaštitite papirnom molerskom trakom. Ne bi bilo loše prelakirati ih bilo kojim lakom (Happy color u spreju).

   Одговор
 44. Draga Biljo cesto posecujem Vas blog i Jelenino me je pitanje jako zainteresovalo,pre otrilike 25g bile su nalepnice za plocice 15 x15 koje sam ja lepila ,bile su plastificirane ali sada ste mi dali takvu ideju ,hvala veliki pozdrav!!!!!!!!

  Одговор
 45. Mozda sam dosadna ali stacu takva sam dok nesto ne naucim ,da sam blize kodVas sigurno bih vam platila casove dekupaza ,jer mi je to postala opsesija.Za onaj namestaj sto sam pitala ranije ,pripremila sam za pocetak natkasnu ,kupila boju u farbari svetlo ljubicasto prodavacica kaze da ima sjaj ne treba naknadno lakirati,kad ja to ofarbam sta dalje kako da uradim dekupaz,dali ide smirglanje pre dekupaza …..joj mislila sam da cu to lako ,ali sad sam skroz u frci ,ato planiram da radim za vikend !!!!!!!.{nisu to moje krpice tu sam neprevazidjena}.Pozdrav

  Одговор
 46. Veoma mi se svidjaju vasi radovi.
  Interesuje me efekat ispucalosti pri farbanju. Kupila sam lak za efekat ispucalosti u hobi prodavnici i probala ali sa uljanim a ne akrilnim bojama i nista. Moraju li boje biti akrilne ili je greska u necem drugom :((

  Одговор
 47. Zdravo, divan Vam je blog! Volela bih jednu staru ugaonu komodu da dekorisem salveta tehnikom, pa sam se malo raspitala o cenama materijala u Beogradu. S obzirom da se prvi put upustamo u ovo, nekako mi je mnogo da platim lepak, akrilnu boju i lak po 1200 dinara, toliko kostaju u jednoj poznatoj prodavnici. :/ Da li je moguce i za salvet tehniku koristiti drvofiks ili neki jeftiniji lepak? Isto pitanje vazi i za lakove. Unapred Hvala, pozdrav!

  Одговор
  • Veliki radovi zahtevaju ulaganje, ali je zadovoljstvo posedovanja unikatnog komada nameštaja još vrednije. Mislim da je cifra koju ste naveli prevelika za bilo koje pojedinačno pakovanje lepka ili boja, raspitajte se kod više dobavljača o cenama, možda imaju povoljniju ponudu repromaterijala. Lično bih drvofiks ostavila za eksperimentisanje na manjim površinama, a za nameštaj izabrala neki od kvalitetnijih brendova lepka i laka za dekupaž.

   Одговор
 48. Draga Biljana,

  Oduševljena Vašim tekstom i do tančina objašnjenoj tehnici kojom već duže vreme planiram da krenem da se bavim, zeleno svetlo na tom mom putu se upalilo.
  Treba mi samo jedan stručan savet od Vas, pa mi, ako Vam nije teško, odgovorite.
  Da li je, pored svih gore davedenih potrebnih stvari dobro i preporučljivo za početak kupiti Dekormat ili Dekorlak boje i Decoupage glue PROFI lepak-lak, ili je potrebno da kupim još neki lak ili neko drugo sredstvo?
  I da li predmeti ofarbani ovim gore pomenutim akrilnim bojama, naravno posle i prelakirani pomenutim lakom, mogu da se peru?

  Unapred zahvalna na odgovoru,
  Milica

  Одговор
  • Hvala Vam Milice na komplimentima. Lično bih izabrala Dekormat boje za podlogu, a Marabuovi lepkovi su vodootporni i ne morate rad dalje lakirati.
   Mislim da bilo koju vrstu dekupaža ne bi trebalo prati, samo brisati vlažnom krpom, kao bilo koju sliku ili komad nameštaja.

   Одговор
   • Biljana, hvala Vama na odgovoru. Rado ću Vas poslušati. Javljam se sa utiscima čim se okušam u ovoj čarobnoj tehnici. Srdačan pozdrav!

 49. I da, zaboravih da napomenem, gore pomenute boje i lak prodaje firma Destefiko (Kreativni hobi).

  Одговор
 50. Imam potrebu da se obratim i upozorim sve one koji naručuju materijal za dekupaž iz fime Destefiko. Oni naime, pored cene koja treba da se plati za stvari koje se naručuju, uzimaju dodatno još do 100 din za uslugu koju naplaćuje Aks kada se, kao u slučaju Destefika, pošiljaocu dostavlja novac za robu koju šalje, koja bi naravno trebala da bude njihov trošak, ali oni se pamentnjakovići, bez ikakvog dodatnog obaveštenja naručiocu prave blesavi, kažu ti samo vrednost naručenih proizvoda, a kada kurir dođe i traži ti mnogo više para nego što treba, nađeš se u nebranom grožđu.
  Kada sam se, sva začuđena obratila Destefiku sa pitanjem zašto to rade, odgovorili su mi da se na taj način naplaćuje koverta za novac koji im Aks donosi. Ali ja sam i ranije sarađivala sa Aksom i nema tu nikakve koverte, to je prosto cena te usluge donošenja novca koju naplaćuje Aks i koju treba da plaća pošiljalac, a ne naručilac. Prosto bezobrazno i kvarno.

  Biljana, ako smatrate da je ovaj tekt nedoličan Vašem blogu, slobodno ga obrišite.
  Ja sam samo htela da upozorim ljude da ne nasednu na ovaj bezobrazan lopovluk kao što sam nasela ja.

  Одговор
  • I još ovo da kažem, neka oni uzimaju taj dodatni novac od naručioca, ali neka ga prethodno lepo obaveste i kažu da se i to naplaćuje, pa kome se ne sviđa, ne mora da naručuje. Ovako iz neba pa u rebra, uopšte im ne dolikuje da tako postupaju.

   Одговор
  • Draga Milice, razne prepreke postoje na kreativnom putu, jedna od njih je i način na koji se pojedine trgovačke kuće ponašaju. Činjenica je da su to trgovci, a ne kreativci, i na svaki način opravdavaju dodatne troškove, bili oni potrebni ili ne.
   Treba li opet da kažem da je ovo Srbija, i da neke stvari jednostavno tako idu… Mi možemo da ih prihvatimo, i ne moramo, a najbolje je da UVEK pitate kakvi su uslovi plaćanja i šta se tačno plaća, kao i da se sve cene dvaput provere pre konačnog poručivanja.
   Za svo „sivilo“ u trgovini i ekonomiji postoje zakoni koji imaju jasne regulative, i možete se pozvati na njih, tj ako imate strpljenja za čekanje ishoda.

   Одговор
   • Potpuno ste u pravu Biljana. Možda je najbolje zanemarivati takve gluposti i čuvati energiju za kreativno izražavanje.
    A ubuduće ću znati kako da se ponašam sa gore pomenutima.
    Srdačan pozdrav!

  • Citajuci ovo po ko zna koji put ,i prosto moram da ostavim svoj komentar.Ja sam narucila 3 artikla koja su kostala 1.616,oodin ,kad sam pitala koliko treba da platim ,decko mi je kao nesto racuna naplatio1.900.oodin.Ostala sam bez teksta ,to je cena nas koji nemaju u malim mestima da kupe ama bas nista od ovoga .Srdacan pozdrav…..

   Одговор
   • Uvek se raspitajte kojom kurirskom službom se šalje repromaterijal i raspitajte se o njihovom cenovniku usluga, sve troškove transporta uglavnom snosi kupac. Neobaveštenost uvek skupo plaćamo.

 51. Draga Domaćice, od vas sam naučila sve o dekupažu i silno uživam radeći. Uradila sam spavaću sobu i sada blista . Prosto svaki predmet koji ugledam bih dekupirala. imam jedno pitanje. Oslikala sam keramičke tanjire salvet i krakl tehnikom , lakirala 3 puta i interesujeme da li to može da se zapeče u rerni i da li bi to poboljšalo trajnost i ako je odgovor potvrdan na kojoj temperaturi i koliko dugo? hvala vam na svemu,

  Одговор
  • Nemojte izlagati lakove visokim temperaturama, postoji mogućnost da se otrujete! Na tržištu možete naći specijalan medijum koji je namenjen lepljenju salvete na porcelan i njega je potrebno zapeći, sve drugo je namenjeno „sobnoj“ temperaturi vazduha i biće veoma trajno ako predmete koristite u dekorativne svrhe i ne upotrebljavate agresivna sredstva za čišćenje.

   Одговор
 52. Prosto ne mogu da Vam objasnim koliko sam bila iznenadjena kada sam otkrila Vas blog. Zaista Vam neseicnosti ne manjka.
  Odavno sam htela da se bavim dekupazom, ali nisam znala odakle da pocnem. Kreativni rad je oduvek moj zivot, no, zahvaljujuci Vama pocela sam sa dekupazom, manje – vise uspesno, jer to traje svega nedlju dana.
  Htela sam da Vam se iz sve snage zahvalim… Divno je sto postoji neko kao Vi.
  Vesna.

  Одговор
 53. Ja sam dokona penzionerka i u fazi sam proucavanja dekupaza, u cemu ste mi vi puno pomogli. Krenula bih prvo sa dekorisanjem obicne porcelanske cinije, bele boje, salvet tehnikom. Neznam, ili mozda nisam pazljivo citala, koji cu sloj prvo premazati, posto je cinija glatka? Veliki pozdrav i veliko hvala.

  Одговор
 54. Molila bih vas za savet posto je ovo sve novo za mene.Da li u Beogradu postoji radionica gde bih dobila bliza uputstva i savete i da li ima neka publikacija ,uputstvo za rad i gde bih to mogla da nabavim .Unapred hvala.

  Одговор
  • Sve hobi prodavnice imaju neki vid prezentacija za proizvode koje prodaju, a ako ne možete da posetite neku od njih – potražite uputstva ili video-prezentacije na internetu (poput uputstava ovde na blogu)

   Одговор
 55. Meni se ova salvetna tehnika mnogo svidela,ceo dan nesto citam i sad pojma nemam sta treba i kojim redom… :D Dakle,htela bih neke motive sa salvete preneti na ivericu,sta trebam uraditi i kojim redosledom? Treba li neka podloga (bela akrilna boja) ili da odmah zalepim motive koje zelim?

  Одговор
  • Bitno je da imate volju! Skuvajte duplu kafu i polako još jednom iščitajte članke o dekupažu i salvetnoj tehnici, sve je potanko objašnjeno, samo nemojte žuriti – znanje se ne upija za 5 minuta.

   Одговор
 56. Ja sam skoro pocela da se zabavljam sa kreativnim tehnikama i mogu vam reci da su me potpuno osvojile devojke u Modellini . Oni sada imaju svaki dan besplatne prezentacije, guzva je kao na nekom sajmu pa se upoznate i sa mnogo pozitivnog sveta, mnogo sam tamo naucila za kratko vreme, ipak je to bolje videti uzivo …moja topla preporuka a i znacajno su spustili cene i boja i lakova :) , znam da i oni salju robu pa ih pitajte kako to ide kod njih , pozdrav Anja

  Одговор
  • I jos nesto se setih , od bas tih gospodja koje dolaze na te prezentacije sam cula da su imale problem sa kreklom koji su kupovale u Destefiku , zato dolaze u Modelinu jer im je promet dobar i uvek sveza roba , mozda je to u pitanju , vi imate vise iskustva u radu pa mozda znate ?

   Одговор
   • Rekla bih da imam iskustva :-), mada o svežini robe kod bilo kog našeg uvoznika ne bih da diskutujem. Lično nisam odavno pazarila u Destefiku, ali imam u velikim zalihama Marabuov krakle medijum koji je star bar 4 godine i nemam problema kada ga nanosim. Možda gospođama fali iskustvo?

  • Tako je, Modelina je odlično mesto!

   Одговор
 57. Draga Kreativna Domacice da li mogu raditi da tkaninom dekupaz tehnikom.Tacnije Zelela bih da deo drapera stavim na drvenu podlogu I to uramim,naravno ovom tehnikom.Da li je to izvodljivo I ako biste mogli da mi pojasnite postupak ako jeste.Posto Sam nova u ovome.Unapred zahvalna.Pozdrav

  Одговор
  • Naravno da se moze napraviti dekupaz tkaninom na cvrstoj podlozi. Najbolji za ovaj poduhvat je profesionalni lepak za dekupaz, ali ce drzati I bilo koji drugi sinteticki lepak.
   Nanesite ravnomerno lepak na podlogu pa zalepite draper-pazite da ne prodje kroz tkaninu. Kad se osusi uramite.

   Одговор
 58. Bila sam danas ponovo u Xxxxxxxx, da li znate da oni sada prave prezentacije svaki dan , pa to je fenomenalno ! Urab de ceo predmet od pocetka do kraja , tako da sve bude jasno , divno !
  Uvek je neka druga tehnika tako da ne moramo placati radionice a sve cemo nauciti a devojke su im super ! Toplo vam preporucujem …imaju neke nove kreklove sto pucaju odmah , to me je odusevilo

  Одговор
  • Draga Anja hvala Vam na informacijama. Vas komentar je malo izmenjen ali ga ipak objavljujem-razlog za cenzuru je da iako ja imam divnu saradnju sa prodavnicom koju preporucujete vec treci-cetvrti put, ne zelim da dajem mesto za besplatnu reklamu, u svetu se reklame placaju ili bar sponzorisu. Nadam se da razumete moj stav.

   Одговор
 59. Dopada mi se Vas tekst, vrlo je ispirativan! Zanima me da li moze ova tehnika primeniti za saranje jaja za Vaskrs? i da li se moze koristiti lepak za drvo, posto to imam u kuci. Da li je obavezan premaz lakom? Pozdrav iz Kragujevca!

  Одговор
  • Pretpostavljam da cete dekupaz stavljati na plasticna, drvena ili ispraznjena jaja, ona koja su namenjena jelu nemojte ukrasavati na ovaj nacin. Mozete koristiti drvofiks, mada on ponekad zamulja i upakca rad. Od vaseg afiniteta zavisi da li cete lakirati – neko voli mat a neko sjajne povrsine.

   Одговор
 60. Draga Domacice divno je sto nam prenosite vase znanje i iskustvo .Vasi radovi su predivni .Citajuci ove divne stranice naucila sam dosta za pocetak ali ne jos uvek dovoljno . Bila bih vam veoma zahvalna kada bi mi pomogli kako da radim dekupaz na torbicama tacnije koji lepak i koji lak da koristim a da se ne stvrdne povrsina i da ne puca .

  Одговор
 61. Pozdrav uspješnoj domaćici :)

  Da li se mogu tanjiri urađeni dekupaž ili nekom drugom tehnikom prati u mašini za suđe :) Želja mi je da svoje tanjire čaše i razne posudice preobratim u starinjski izgled.

  Одговор
  • Ne mogu, bez obzira kako ih uradite, ovi predmeti se brisu samo vlaznom krpom i nije dobro koristiti ih tokom pripreme hrane ili jela.

   Одговор
   • ako se radi obrnuti dekupaz , tj sa spoljnje strane tanjira npr zasto se ne moze koristiti za ishran? gledala sam neke video prezentacije , gde kazu da su tanjiri u tom slucaju bezbedni za upotrebu , jer povrsina koja dolazi u kontakt sa hranom ostaje staklena neobradjena? ja se bas namerila na neke tanjire koji bih koristila za sluzenje kolaca.?!

   • Svi koji se zvanično bave prezentacijama i prodajom repromaterijala za bilo koju srodnu hobi-tehniku u obavezi su da naglase da se boje, lakovi, lepkovi i slično ne smeju koristiti i aplicirati na predmete koji se koriste u ishrani. Ovo je veoma važno jer ako se nekome desi bilo kakva neželjena reakcija (alergija, trovanje…), može da tuži proizvođača… Nama sasvim bezazlena zamisao nekom može da bude mnogo komplikovana.

 62. Molila bih Vas da mi kazete,da li mogu drvenu povrsinu koju zelim da dekupaziram slvetama,da premazem belom uljanom bojom za drvo? Zatim da li mogu salvete lepiti razblazenim drvofixsom i onda lakirati obicnim nitro lakom? Pitam stoga ,sto se radi o vecoj povrsini,da bih ustedela.Hvala Vam :)

  Одговор
  • Iz licnog iskustva znam da je najbolje uzeti lepkove i lakove namenjene ovoj tehnici, pogotovo ako se radi neki velik reprezentativan komad kao sto je namestaj, ali nije na odmet da pokusate. Nitro lak je u redu, a kao podlogu koristite bilo koju MAT boju.

   Одговор
 63. Hvala na divnim savetima,samo zelim da te pitam gde mogu da nabavi lepak za salvete i lepak za dekupazu.?

  Одговор
 64. draga kreativna domacice :)
  pitala sam se da li biste mogli da mi pomognete… :) pocela sam sa nekim osnovnim stvarima (salvetna tehnika na keramici) ali bih sada da pokusam sa slicicama iz novina na drvetu. to mi je daleko primamljivije (a imam i pozamasnu zbirku slicica – za razliku od salveta :)). da li biste mogli da mi kazete da li i na koji nacin obradjujem te slike pre apliciranja na povrsinu i uopste, da li se ovaj postupak (slike iz novina na drvetu) unekoliko razlikuje od tehnike salveta na keramici?

  hvala najlepse unapred ali i na sjajnim savetima :)
  veseli pozdrav! :)

  Одговор
  • U suštini se ne razlikuje, postupak apliciranja je isti, ali su efekti drugačiji. Probajte da eksperimentišete, svako nadje način koji mu odgovara. Preporučujem originalne lepkove za dekupaž – pouzdanije će uraditi posao kojem su namenjeni od običnih lepkova.

   Одговор
 65. odusevilo me kako ste objasnili dekupaz tehniku. Nikada to nisam radila, a planirala sam da radim ovo sa novinskim isjeccima na platnu. Htjela sam preko nalijepljenih novina da slikam akvarelom, pa me interesuju vase preporuke u vezi toga. Da li prvo da slikam, pa tek onda da prelazim lakom preko svega? I jos, da li mislite da ce akvarel dobro podnijet lak i da se nece promijeniti pod njim? Bila bih zahvalna na odgovoru. Srdacan pozdrav.

  Одговор
  • Ovo pitanje mi je promaklo, a do sada niko nije pitao ništa slično, pa ipak odgovaram, iako sa velikim zakašnjenjem, i izvinjavam se zbog propusta.
   Ako cete novine aplicirati na slikarsko platno, koristite običlan mat lepak za salvetu da zalepite hartiju – nije neophodan medijum za tekstil jer slikarsko platno nece biti habano kao torba ili sličan komad koji se „upotrebljava“. Ovaj lepak se ne sija i dozvolice dalje upijanje tečnosti, mada ne preterujte sa vodom. Kad naslikate sve što želite i završite svoj rad, impregnirajte još jednim slojem lepka za salvetu ili još bolje fiksativom za slike. Možete lakirati i običnim lakom na uljanoj ili nitro bazi, hemijski nece oštetiti sliku, ali mislim da ce zatezati tokom sušenja pa je bolji ti koristineki medijum koji dozvoljava fleksibilnost.

   Одговор
 66. Poštovana, da li je moguće primeniti dehniku „dekupaž“ ili efekat „ispucalosti“ na drvenom politiranom nameštaju?

  Veliki pozdrav,

  Marina

  Одговор
 67. Draga Biljana

  Imam samo 11 godina i zaokupiran sam dekupaz tehnikom, ali imam jedam problem.Kada lepim salvete uvek mi se stvore sitne bore koje ne mogu da uklonim.Probao sam i da polako istisnem prstom i da zategnem salvetu, ali nista ne pomaze.Molim te pomozi mi.I posavetuj me na kom sajti ima da se kupi nesto za dekupaz. Posto zivim u Uzicu nemam nekuh dobrih prodavnica sa kreativnim materijalom pa sve narucujem preko neta.Ima samo jedna prodavnica u kojoj kupujem akrilne boje.u napred hvala!

  Одговор
 68. Divno. Prvi put cu probati dekupaz salveta tehniku, i praticu vase uputstvo. Sve ste lepo do detalja objasnili, jednostavnim recima. Pozelite mi srecu! :* :D

  Одговор
 69. Draga Biljo ,imam potrebu ponovo da Vas pitam o ovom famoznom dekupazu ,uglavnom sam savladala ovu tehniku posetila i radionicu,citala ponovo i ponovo ali uvek ostaje nesto nedoreceno,kao prvo, stalno se ponavlja da selvetnu tehniku ne treba mesati sa dekupazom,ovde sam procitala staje salvetna tehika ali staje dekupaz? to neznam ,nigde to nisam procitala .Draga Biljo drugo moje pitanje vezano je za 2k krakle ,dugo se mucim sa time dobijam razne savete ,ali moj problem i dalje ostaje isti,naime ceo postupak ja odradim savrseno ,pukotine su kakve zelim krupne ,ali kad je sve gotovo i hocu da izlakiram (da napomenem koristim lak za drvo pitura) ….to sve ode pocne prakticno da se topi i bude kao da se usecerilo iako prethodno isprskam sprejem ……u cemu je tajna ? unapred hvala na odgovoru …veliki pozdrav!!!!!

  Одговор
  • Ovde na blogu sam pisala i o jednoj i o drugoj tehnici detaljno.
   Ne morate lakirati predmete koje ste premazali 2k lakom osim ako ne želite visoki sjaj. Ja nisam imala problema sa akrilnim bezbojnim lakom kada sam ga nanosila preko 2k laka, bilo koji proizvođač je ok. Možda Vaš lak u sebi ima neku supstancu koja se ne slaže sa hemijskim sastavom 2k laka?

   Одговор
 70. Zanima me da li mogu u dekupaz tehnici umesto salvete da koristim fotografiju? Ili da tu istu fotografiju odstampam na papiru? Hvala unapred. Radovi su Vam prelepi. :)

  Одговор
 71. Sjajni ste, nesebični i inspirativni :* Puno pozdrava :) Danijela – Kruševac

  Одговор
 72. Poštovana, već neko vreme sam zainteresovana da se bavim salvetnom tehnikom, pa me zanima da li je to moguće unovčiti jer bih volela da mi ovo bude posao. To bi me baš ispunjavalo? Da li vi uspevate da prodate svoje radove i ako je odgovor DA, na koji način ih prodajete…da li je to putem interneta ili ih nudite nekome? Srdačan pozdrav!

  Одговор
  • Puno je činilaca koji mogu uticati na plasiranje zanatsko/umetničkih proizvoda i zaradu dostojnu truda uloženog u rad. Ja sam još uvek entuzijasta i nakon više od decenije bavljenja dekupažom, izradom nakita i sličnog, ne mogu da kažem da mogu fantastično da zaradim. Međutim, znam i neke koji su svoje znanje i trud dobro unovčili i veoma lepo žive od toga. Ako želite da napravite posao onda morate da budete pre svega dobar trgovac i da imate dobar biznis-plan (pomaže saslušati predavanje na birou). U mom slučaju trgovac i kreativac u mojoj glavi jednostavno ne pričaju istim jezikom.

   Одговор
 73. Jedno pitanje , tj dva … Radila sam sa 2K crackle , medjutim kad unosim patinu deo se razmazuje koliko go polirala i ostaje n a povrsini , pa bela boja deluje pozutelo . AKo poliram sa krpom na kojoj ima terpentina skine se zutilo ali skine se punjenje iz pukotina. Jel postoji nacin da se ovo izbegne? Da belo ostane bas belo a ne zuckasto. Drugo pitanje je nakon 2K krakle koji sve lakovi mogu da se nanesu. na jednoj kutiji sam radila sa lakom za uljane boje ali se on bas oseca danima. nikako da izvetri i cela kutija mirise na lak .

  Одговор
  • Pokušajte da nadjeta patinu koja ima sivo-zeleni ton, onda nećete imati žutilo oko pukotina. Drugo rešenje je da koristite neku patinu u prahu – na taj način ćete boju imati samo u pukotinama.
   Najbolje je da svoje radove zaštitite akrilnim bezbojnim lakom. Nije ni malo jeftin, ali umnogome skraćuje vreme sušenja i uopšte se ne oseti prilikom rada.

   Одговор
 74. Vau, koliko korisnih saveta! Zaista divno od vas.
  Moguće da odgovor već znam, ali ipak želim da još jednom proverim informaciju. Naime, htela bih da uradim u dekupaž tehnici dva veeelika ormara i sve kuhinjske elemente. Sve je staro tek koju godinu, ali nimalo lepo. Sav nameštaj je tamne boje i naravno prelakiran. Zanima me da li mogu da nanesem direktno akril podlogu bez šmirglanja? A pošto to verovatno ne može, šta preporučujete – da li da se šmirgla šlajfericom (a nisam to nikada radila) ili prosto može da dođe neki majstor i to odradi?

  Одговор
 75. Jako mi se svidja vas blog i saveti :)

  Zamolila bih Vas da mi odgovorite na sledece pitanje… Imam stari regal od iverice ,tamno braon boje, i samo bih na nekim delovima regala uradila dekupaz. Znaci da ne bih menjala prvobtnu boju regala, vec bih samo volela da osvezim salvetnom tehnikom .
  Ako se odlucim za salvetnu tehniku, da li treba da stavim neku vrstu podloge pa da pratim korake koje ste u ovde objasnili?

  hvala unaprd na odgovoru.

  Pozdrav :)

  Одговор
  • Ne bi bilo loše da na delovima gde želite da aplicirate salvetu prvo pripremite i obojite podlogu – na primer srazmerno smanjene pravougaone ili kvadratne površine. Ovo ne iziskuje farbanje celog regala, a motivi salvete će se lepo videti.

   Одговор
 76. Sve je lepo opisano što se tiče Dekupaža samo što to ne mogu da prenesem na fleškicu pa kad mi treba da se podsetim nečega napisanog mogu odmah pogledati.Kako da dobijem na imejlu sve što je napisano o dekupažu.Hvala unapred i veliki pozdrav.

  Одговор
  • Draga Ankice, ovi tekstovi i članci su napisani direktno na blogu i nemam ih sačuvane u računaru u obliku koji bi bio adekvatan za slanje, pa Vam ih ne mogu proslediti na e-mail. Međutim, u planu je da u najskorijoj budućnosti na blogu budu postavljeni autorski tutorijali i članci u pdf formatu za razne tehnike. Do tada, ako Vam zatreba pomoć ili savet, postavite mi pitanje u komentaru i ja ću Vam rado odgovoriti na njega.
   Srdačan pozdrav!

   Одговор
 77. Potpuno sam odusevljena Vasim radovima i satima vec citam o tehnikama i imam nameru da uskoro posetim prodavnicu gde mogu sve sto je potrebno za dekupaz ili salveta tehniku da kupim i pokusam.imam samo jedno pitanje, da li vazu uradjenu salveta tehnikom i prelakiranu smem kvasiti ili blo koji komad stakleni koji koristim na primer kao drzac za svece? Jasno mi je da nista od ovih predmeta ne smemo koristiti za posluzivanje hrane ali da li ih smemo oprati pod vodu i tu npr. vazu koristiti normalno?Unapred hvala na odgovoru!

  Одговор
  • Svaki predmet koji ukrasite salvetom možete koristiti normalno – obratite pažnju samo da vaze i sve ostale površine ne budu previše dugo u dodiru sa vodom (ukrašavajte ih spolja), i nemmojte ih predugo natapati u vodi.

   Одговор
 78. DA li je Dekupaž svet siguran u dostavi robe koju prodaju.Molim vas da mi odgovorite.

  Одговор
  • Ne bih znala da vam dam odgovor na to pitanje, nisam nikada sarađivala sa njima.

   Одговор
   • Biljana zdravo! Hvala ti na ovom sajtu i svesrdnim komentarima i odgovorima.Čitajući sve ovo postala sam zainteresovana da i ja ponešto pokušam da uradim,ali što se boja tiće totalni sam laik.Tako da mi je potrebna pomoć u odabiru boja,tj.da li mogu da kupim akrilne boje u običnim prodavnicama boja i lakova i ako može da mi kažete koje su to boje,a trenutno me zanima bijela akrilna boja i koje pigmente mogu koristiti.Da li boje baš moraju striktno biti te iz hobi shop-a ili se mogu koristiti i neke kupljene u prodavnici boja i lakova.
    Srdacan pozdrav!

   • Boje i medijumi iz hobi-šopa su najbolje za male serije ručno rađenih predmeta, a u farbarama imate akrilne boje namenjene drvetu i metalu koje nisu ni malo jeftine a pakovane su u kutije od 750 do 1000ml, osim ako ne krecete u veliku serijsku proizvodnju. U osnovi i jednih i drugih je akril, a na Vama je da odlučite i rizikujete da li ce svi efekti ispasti baš kako ste zamislili. Početnicima uvek savetujem hobi-šop.

 79. Poštovana,
  Početnik sam ali sam vrlo zainteresovan da primenim dekupaz i na slikama koje sam radim. Pošto sve motive, predmete, likove mogu isprintati na laserskom štampaču u A4 ili nekom dugom formatu, na koji način pristupiti tehnici izrade da dekupaz slikarski rad bude dobar. Takodje bih Vas molio da mi objasnite da li svi papiri , salvete priliko lakiranja (ne sprejom) imaju istu tehnologiju izvedbe i koja je to, kako za dekupaz papi-salvete-običan papir koji koristi laserski štampač.
  Nadam se da nisam bio suviše opširan i zahtevan, a ako jesam ne zamerite.
  Hvala na odgovorima koje sa nestrpljenjem očekujem.

  Одговор
  • Ne zameram, niste bili suviše zahtevni, to se manje-više pitaju otprilike svi moji čitaoci, svi smo na pošetku žedni znanja odjednom. Ali niste bili ni strpljivi ni pažljivi – sve odgovore cete naci na blogu u člancima sa tagom „dekupaž“ ili „salvetna tehnika“. Naoružajte se strpljenjem, duplom kafom i prionite na čitanje :-).
   I pratite i ubuduce članke, spremam puno novina.

   Одговор
 80. Možete li mi reći zamenu za kontur pastu?

  Одговор
  • Ako Vam treba kontur pasta za dekorisanje nekih običnih predmeta koji se nece habati ni kvasiti, može Vam poslužiti običan drvofiks koga kasnije možete obojiti. Za specifične podloge poput stakla, keramike ili svile, uzmite kontur namenjen tom materijalu koji se kasnije termički obrađuje radi postojanosti.

   Одговор
 81. Tek nedavno sam otkrila ovu tehniku kao i mogucnost da sama nesto napravim. Zelela bih da motivima sa salveta ukrasim jednu veliku pletenu skrinju. Medjutim skrinja je vec obojena crno , pa neynam kako i cime da je tretiram??

  Одговор
  • Trebalo bi je ofarbati u mat belu ili neku svetlu pastelnu nijansu, nakon toga lepiti salvetu uobičajeno. Najbolje koristite boje sa akrilnom osnovom. Imajte na umu ako ste početnik da neravnine na škrinji mogu zakomplikovati posao, pogotovo ako „tkanje“ nije zbijeno.

   Одговор
 82. Postovana Domacice,
  od skoro sam pocela da se bavim dekupazom, i kako to vec ide, uz eksperimentisanje, palo mi je na pamet da probam dekupaz na kozi i eko kozi. Na zalost na internetu mogu naci jako malo informacija vezanih za ovu tehniku pa me interesuje da li ti imas slicnih iskustava ili bar ako bi mogla da me navedes i uputis ma mesta gde bih mogla da se informisem.
  Samo jos da ti kazam da sam tvoj clanak prvi procitala, i da sam zahvaljujuci uputstvima iz istog i nacinila svoje prve dekupaz korake.
  Unapred zahvalna!

  Одговор
 83. Postovana!

  Najpre da izrazim svoje divljenje petak vasoj kreativnosti i umešnosti . Radovi su vam predivni! :-)
  A sad pitanje vezano za lepak za dekupaz, u ovom slucaju u pitanju je Drvofix, pa me zanima odprilike razmera lepka i vode, odprilike na jednu kašiku lepka koliko bi vode islo?
  Hvala unapred na nesbecnim savetima i trikovima vezanim za dekupaz koji delite sa nama početnicima! Veliki pozdrav iz Bara!

  Tamara :-)

  Одговор
  • Hvala Vam na komplimentima!
   Iako se često pominje da se dekupaž može raditi i drvofiksom, ja ga ne preporučujem za ozbiljnije projekte, pogotovo ako želite da postignete određeni nivo kvaliteta. Probala sam da ga koristim i nerazblaženog i u raznim kombinacijama razmere sa vodom, i apsolutno nikad nisam dobila zadovoljavajuci rezultat kada sam lepila salvetu ili klasičan dekupaž-papir. Uvek se sve nekako zarolja i deformiše. Ipak, drvofiks je nezamenjiv u izradi kolaža gde se koriste deblji kartoni i elementi od različitih materijala koje nije neophodno natapati lepkom.
   Za kvalitetan dekupaž je najbolje da uložite novac u odgovarajuci lepak koji je namenjen ovoj svrsi. Moja preporuka je Marabuov ili Rajherov Profesionalni lepak za dekupaž, sa njima nema greške, iako je ulaganje vece u pocetku, isplativije je ako nameravate da se ozbiljnije i duže bavite ovom kreativnom tehnikom.

   Одговор
 84. ja bih probala na tkanini pa koji lepak da koristim .

  Одговор
 85. Postovana Domacice,
  menen zanima kako da dobijem starinski izgled, hocu da uradim par drvenih kutijica za nakit pa me zanima sta mi jos treba osim boje, salveta, lepka i laka. Cula sam da se koristi patina ili mozda nesto drugo, pa me zanima na koji nacin se to koristi?
  Hvala puno!

  Одговор
  • Postovana Azra,
   malo je prostora u komentaru da Vam objasnim sve nacine „postaravanja“ nekog predmeta. Predlazem da detaljno procitate sve clanke na blogu koji se odnose na Dekupaz, u svima je opisan po neki vid patiniranja.
   Pozdrav

   Одговор
 86. Poštovana Domaćice,

  Zahvaljujući Vama i Vašoj inspirativnoj energiji i sama sam se oprobala u dekupažu. Prva proba na kutijici od Atriks kreme za ruke je dala i više nego zadovoljavajuće rezultate. Zatim su na red došle kutija od Neskafe, a onda i klasične tegle, koje su dobile novo ruho. Igrala sam se bojama, mešala akrilnu boju sa temperama, vodenim bojama, oslikavala četkicom, bojila i pojačavala tonove na salveti. Pretpostavljate, koristila sam salvetnu tehniku. Ostala je neispunjena misija da sve to lepo prelakiram i omogućim teglicama da budu u upotrebi. Zanima se samo koje sve vrste lakova dolaze u obzir?

  Akrilni lak u farbari je skup i prodaje se samo u velikom pakovanju, a nisam baš ljubitelj onih Happy color lakova jer su neekonomični. Pronašla sam u „Uradi sam“ lak za drvo u manjem pakovanju, no, prodavci uopšte ne znaju da li on može da se koristi za lakiranje akrilnih podloga. Kažu da je to lazurni lak, a ja ne znam ništa o lakovima, pa ne znam koji odgovara za zaštitu rada na teglama, metalu i sl. Molim Vas da napišete koje sve lakove možemo da koristimo (nitro lak, lak za čamce, lak za drvo ili koji već postoje), a da ti osveženi kućni predmeti mogu da se koriste u domaćinstvu, operu i.t.d

  Hvala Vam unapred na odgovoru!

  Iskren pozdrav,

  Jelena

  Одговор
  • Za petstotinak dinara možete kupiti akrilni lak bar tri različita proizvođača u nekoj bolje snabdevenoj farbari, možete koristiti i bilo koju drugu vrstu laka, ali ne preporučujem da predmete koje dekorišete na ovaj način koristite u kuhinji – u dodiru sa hranom mogu biti štetni po zdravlje. Sve se može brisati vlažnom krpom, kao bilo koji ukrasni predmet.

   Одговор
   • Znači, odgovarao bi i lak za drvo (za lazurne premaze)?
    Iskreno, mislila sam da da tako ukrašene i prelakirane staklene teglice koristim za čuvanje začina. Zar je takav način korišćenja otrovan? :( Uf, baš mi je krivo ako je tako!

   • Odgovarao bi i takav lak, mada to nije moj prvi izbor. Vodite računa da hemijski sastav ne ošteti i razmrlja boje (tempere i vodene boje su pogodne za slike i prezervišu se nekim od fiksativa). Nije mi poznato da li je otrovan, ali svakako nije pogodan za korišcenje u kuhinji, jednostavnije je uvek sprečiti nego lečiti.

 87. Poštovana,
  pre svega da pohvlim Vase radove. I molim Vas ako mozete da mi pomognete. Koji lak Vi koristite. Jer ja imam problema sa lakiranjem, uvek mi se posle lakiranje lepi sve na rad, kao da se dobro neosusi. Probala sam i sa lakom za decupage kao i akrilni lak za drvo.
  Lep pozdrav iz Istočnog Sarajeva.
  Ivana

  Одговор
  • Polštovana Ivana,
   Niste konkretno naveli šta lakirate, ali pretpostavljam da su radovi sa dekupažom u pitanju. Proverite koji lepak za dekupaž koristite i da li se on slaže hemijski sa lakom, moj izbor je akrilni lak na bazi vode koji se sada može naci u svim farbarama (jeftiniji je od specijalizovanih lakova u hobi šopovima, a odlično se slaže sa Marabuovim profi lepkom za dekupaž).
   Pozdrav

   Одговор
 88. Kako se nanosi cipka na predmete,da ostane otisak? Vidjala sam takve stvarcice ali mi tehnika nije poznata! Hvala!

  Одговор
  • Na tržištu postoji medijum koji se zove 3D pasta za dekupaž. Nanosi se na povrđinu pa se u svežu utiskuje čipka ili nešto drugo što ima teksturu, ili se nanosi slikarskom spatulom kroz šablon. I tekstura i šablon se sklanjaju odmah po nanošenju, rad se suši i dalje patinira, boji…

   Одговор
 89. Pozdrav svima! Od skoro sam se zainteresovala za dekupaz, i polako pocela da isprobavam kako to izgleda, i prvo sam probala dekupaz na staklu :)Zanima me da li je neko mozda imao iskustva sa KOH-I-NOOR-ovim lepkom i lakom ? To je 2u1, tako mi je prodavacica objasnila. Rad je bio uspesan, ali mi nekako ne deluje da se nece nakvasiti vodom slika na staklu, iako sam 2 puta premazala sve. Sta mi preporucujete? Isto sam negde procitala da je dekupaz na staklu drugaciji jer mora da se „zapece“ u rerni staklo, nakon sto se osusi, pa da li me neko i oko toga moze posavetovati? Hvala unapred, i pozdrav!

  Одговор
  • Na nasem tržištu postoji velik broj brendova lepkova i medijuma za dekupaž. Najbolje cete uraditi ako doslovno pratite uputstvo na deklaraciji. Što se tiče dekupaža na staklu – ako ste koristili lepak namenjen staklu ili porcelanu (najčešce se zove Porcelain Medium, ali zavisi od proizvođača kako mu je dao ime), njega je potrebno zapeci u rerni. U svakom slučaju proučite uputstvo. Klasičan lepak za dekupaž je ujedno i lak, namenjen je svim površinama, ali ga ne treba zagrevati na vecu trmperaturu od sobne.

   Одговор
 90. Sjajno i svaka cast!
  htela bih da pitam, da li je moguce raditi dekupaz na keramici koja je glatka? Posto sam cula da treba na hrapavim povrsinama da se radi.. i da li svaka drvena podloga treba da se ismirgla, odnosno ne sme da bude glatka pre nanosenja akrilne boje… Hvala unapred i pozdrav.

  Одговор
  • Možete raditi dekupaž na keramici, posle tretiranja je nemojte koristiti u dodiru sa hranom. Sa drvenih površina treba odstraniti staru boju, nečistoce itd, a nije neophodno da bude hrapavo.

   Одговор
 91. Molila bih Vas za pomoć. Želela bih mami za 60ti rođendan kupim kompletnu opremu za decoupage. Sve sam isčitala, ali nisam baš sigurna da imam kompletan spisak. Ako biste mogli da mi pomognete…
  Ono što sam shvatila je:
  1. Akrilna boja – bela + neke druge što svetlije nijanse (koliko shvatam, treba da u farbari kupim akrilnu boju za beton)
  2. lepak+ lak marabu (mat, satenski sjaj i ultra gloss) (kupujem u radnji kreativni hobi)
  3. akrilni bezbojni lak u spreju (mat + sjajni) (kupujem u farbari)
  4. crackle medium (pretpostavljam bočica u radnji kreativni hobi)
  5. vodena šmirgla 330 – 2000 (kupujem u farbari)
  6. bitumen (nemam pojma kako se tačno zove i gde da kupim)
  7. parafinska sveća
  8. tamna akrilna boja za crackle (verovatno isto za beton, u farbari)
  9. četkice + maleni valjak
  10. sunđer, makaze, skalpel
  11. salvete, pirinčani papir ili papir za dekupaž.
  Mislim da bi to bilo to. Ako bi mogli da mi kažete da li treba još nešto dodati na spisak i da mi rešite nedoumice oko mesta kupovine (šta kupujem u farbari a šta da naručim u kreativnom hobiju)
  Hvala Vam mnogo unapred.

  Одговор
  • Spisak je beskonačan, ali to što ste naveli bi bilo i više nego dovoljno za početak, s tim da bih ja preporučila da akrilnu boju kupite pravu, u hobi šopu, beton boja zna često da napravi više štete nego uštede, i nikad necete biti zadovoljni učinkom. Ostale stavke sa Vašeg spiska bi svaki hobista rado imao na raspolaganju, mada nisu sve neophodne (meni je dekupaž posao i uglavnom koristim samo 5 osnovnih stvari), ali to zavisi od afiniteta Vaše majke i tehnika kojima želi da se bavi. Najbolje je da u prodavnici repromaterijala kažete šta Vas tačno zanima (tehnike) i da po preporuci prodavca izaberete proizvode koji Vam odgovaraju. Dekupaž vec odavno nije samo dekupaž vec se rasplinuo na bezbroj srodnih tehnika koje je veoma teško obuhvatiti jednom kupovinom, pogotovo što svaki kreativac shodno, svojim navikama i krajnjem cilju (hobi ili profesionalno bavljenje) treba da otkrije koji preparati i proizvođači mu prijaju. Osim sunđera, laka i svece, pokušajte da sve naručite iz hobi-šopa, pogotovo ako se Vaša majka nije do sad bavila ovom kreativnom tehnikom.

   Одговор
 92. Poštovana,

  Molim Vas recite mi da li drvo i iverica koje nikada nisu farbane mogu da se farbaju akrilnim bojama za drvo kupljenim u farbari(već je imam)?Da li pre toga iste tretiram nekim osnovnim podlogom?U farbari to preporučuju.Ostalo mi se čini jasno-lepak za dekupaž,salvete po izboru i akrilni lak na vodenoj bazi,može i kupljen u farbari.U pitanju je pokušaj na visećem delu kuhinjskog elementa.Stoji na terasi,da li treba neka posebna zaštita zbog temperaturnih razlika,vlage? Hvala Vam unapred.

  Одговор
 93. Draga gospođo,da Vas nema,trebalo bi Vas izmisliti! Niste samo kreativni poslenik…niste samo ni dobar metodičar i teoretičar…Vi ste,pre svega,izuzetan čovek.Vaša čovečnost se ogleda u Vašoj nesebičnosti da svoje znanje i iskustvo poklanjate onima koji ne znaju,ne mogu,ne smeju.Pre iščitavanja Vašeg bloga,bejah ona koja ne zna,ne može…ne sme! Dadoste mi volju i snagu da se upustim u ovu avanturu. Zapisah sve što ste rekli na blogu,od istorijata Decoupage,do poslednje reči.I pored toga nisa najsigurnija da li sam shvatila ono o tome DA LI KRAKLE LAK NANOSIM NA GOTOV DEKUPAŽ…želim da mi i slika i pozadina budu ispucane-kraklovane?

  Одговор
 94. Zanima me da li postoji poseban postupak dekupaziranja na eko kozi i mozete li mi objasniti kako tece proces rada na njoj? Unapred hvala. :)

  Одговор
  • Postoji. Ja sam probala da nalepim salvetu pre mnogo godina na novčanik i postupak je sasvim isti kao kod klasičnog dekupaža, s tim što se umesto običnog lepka za dekupaž koristi medijum lepljenje na platno.

   Одговор
 95. Poštovana,
  I ja sam odskoro počela da se bavim dekupaž tehnikom,kupila sam dvokomponentni krakel lak
  uradila salvet tehniku kad se osušila,premazala sam 1komponentu krakel laka prstom u jednom smeru,čekala sam da se osuši,onda sam nanela 2 komponentu krakela isto u jednom smeru,i ništa nema ni jednu pukotinu! Šta se desilo da li sam negde pogrešila prilikom nanošenja laka!!
  Pozdrav,

  Одговор
  • Kada radite sa dvokomponentnim lakom, nemojte zaboraviti na patinu koja se utrljava preko suve druge komponente. Ako se malo bolje zagledate na svetlu, i bez patine cete uočiti fine pukotine u laku koje treba da istaknete tamnijom nijansom patine ili bitumena.

   Одговор
 96. Poštovana,
  Nisam zaboravila,kad se osušila druga komponenta laka utrljala sam ljubičastu pastu (spektar doo) obojila se cela tacna ,predivno izgleda,ali to nije ono što sam ja htela! nanela sam preko toga još jedan sloj 2 komponente laka ,sad vidim pukotine,kako da ih istaknem ,da li moze neka tamna uljana boja npr. tamno zelena?
  Pozdrav,

  Одговор
  • Ovako na neviđeno nisam sigurna šta da Vam kažem – kad sam prvi put sama radila pukotine, trebalo mi je nekoliko pokušaja dok nisam dobila bilo kakav uočljiv efekat. To isprobavanje naravno bespovratno troši skup repromaterijal i živce, ali je jedina alternativa kada niste u mogucnosti da odgledate demonstraciju na radionici ili internetu. Sada sa toliko godina iskustva ne razmišljam o tome tokom rada i ne obracam pažnju na vreme koje patina odstoji ili koju krpicu koristim, sve dok me neko ne pita za savet, a sve može imati uticaja.
   Kad učite sami, sve zavisi od eksperimentisanja i malo srece da od prve pogodite tačnu razmeru komponenti i debljinu namaza, načina korišcenja patine. Ono što znam je da je vecina patina na uljanoj bazi ili bazi voska – znači masna (uljana boja, bitumen, pasta na bazi pčelinjeg voska…), da bi se sporije sušila i da biste je lako obrisali krpicom sa ispucale površine, a ona sama ostala u udubljenjima. Pokušajte da pomenutu uljanu boju obilno nanesete na lak i odmah dobro utljate, ponovite ako su pukotine svetle i svakako skinite što više boje da ne ostane previše zeleno, ponavljajte više puta postupak dok ne budete zadovoljni. Mislim da još jedan sloj druge komponente nece popraviti stvar ako nema ispod nanetu prvu. Proverite da li su se pojavile pukotine kad se osuši pre nego što nanesete patinu, možda je problem u samim komponentama, isteklom roku…

   Одговор
 97. Postovana, interesuje me da li moze da se koristi obican papir, npr. da se odstampa neka slika na stampacu u boji i ako moze treba li i on da se malo pokvasi pre koriscenja? Da li Vam je poznata nasa firma- Kozmik Doo Nis koja proizvodi boje i lakove za dekupaz? -ovo pitam u smislu kvaliteta njihovih proizvoda jer vidim da su dosta povoljni a nisam do sada probala…. :-D Hvala puno na odgovoru, Veliki pozdrav!

  Одговор
  • Poštovana Ivo, u dekupažu možete koristiti papir koji ste štampali u laserskom štampaču, a kvasi se da bi se izbeglo mreškanja koje nastaje kad dodje u dodir sa vodom koja je sastavni deo lepka za dekupaž – naime kad se nalepi vlažan papir, on se ne rasteže i ne stvaraju se „falte“ koje su neminovne ako se lepi suv papir na površinu namazanu lepkom. Za ceo proces treba malo prakse, prvo probajte ovo ne nekom nebitnom komadu da vidite kako se ponaša papir i otisak na njemu.

   Одговор
 98. Poštovana gospođo!
  Nova sam u radu sa ovom tehnikom. Dopada mi se, deluje opuštajuće a rezultat je i više nego sjajan. Za početak, kao vežba, sam dekupaž tehnikom ukrašavala obične kutije za cipele. U mom mestu ima prodavnica koja je odlično snabdevena svim potrebnim materijalom i priborom tako da sa tim nemam problema. Imaju veliki izbor. Imam dva stara bakina kofera, kožna i sa metalnim pločicama na ivicama. Da li se oni mogu ukrasiti ovom tehnikom? Unapred hvala na odgovoru. Srdačana pozdrav!

  Одговор
  • Naravno da mogu, i sama sam preuredila nekoliko običnih starih kofera kupljenih na buvljaku. Obojte ih belom bojom i posle normalno aplicirajte salvetu na njih. Poželjno je da ih izlakirate na kraju radi zaštite, a ceo postupak je potpuno isti kao kod bilo kog drugog predmeta.

   Одговор
 99. Kada se odradi ceo postupak kraklea,da li se salveta nanosi kao kod obicne salvetne tehnike ili vec kako?

  Одговор
 100. Kupila sam kod kineza Dynamic Crocodile Oil Colour. Kako se radi s njim? Vazno da sam kupila,a ne znam tehniku :)

  Одговор
 101. Meni nije jasno u kojoj fazi cracklea se lepi salveta? Ili se prvo odradi ceo postupak decoupagea pa se preko toga radi crackle? Mozda je glupo pitanje, al sta cu…amater sam teski :D

  Одговор
  • Pitanje je sasvim na mestu. Postoji nekoliko načina da se uradi krakle efekat u dekupažu. Na blogu u člancima sam opisala detaljno metod sa klasičnim krakle-medijumom koji se radi u prvom koraku, pre apliciranja salvete ili papira za dekupaž. Iščitajte pažljivo članke koji su označeni sa „dekupaž“ i „krakle“, odgovor se krije u njima.

   Одговор
 102. Postovanje
  Posto sam pocetnica u ovom lepom zanatu imam par nedoumica.Interesuje me da li svaki predmet mora da se premaze belom akrilnom bojom?

  Одговор
 103. Moze li malo informacija o transfer tehnici? Kako se prenose isprintane slike na povrsinu a da nemaju ,,debljinu,,papira

  Одговор

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

Прати

Добијте сваки нови чланак достављен у ваше поштанско сандуче.

Придружите се 1.055 других пратиоца

%d bloggers like this: